Raalte presenteert huishoudboekje: “Forse verhoging OZB, maar we hebben de begroting op een verstandige manier rondgekregen”

Leestijd: 3 minuten

Het college van B&W van de gemeente Raalte heeft de begroting voor 2025 opgesteld. Daarin staan de plannen, kosten en wat dit betekent voor de bankrekening van de gemeente. In de meerjarenraming 2026 – 2028 kijkt de gemeente vooruit naar de komende jaren. Op 7 november bespreekt de gemeenteraad het voorstel.

“Het bekende ravijnjaar zit er aan te komen, maar wij hebben de financiën wel behoorlijk op orde. Wij krijgen structureel 3 miljoen minder. Op 140 miljoen is dat een hoop geld, maar we hebben het op een verstandige manier rondgekregen”, aldus Raalter wethouder Alexander Kreule.

Minder meer geld uitgeven
Uit het rapport valt te lezen dat de belangrijkste investeringsplannen liggen in de bouw en verduurzaming van woningen, maar ook verbetering van de openbare ruimte: “Daar zijn nog wel forse investeringen in te doen, dat is al behoorlijk verouderd. Wegen en riolering gaan we ook aanpakken, zoals De Langkamp. Op Sociaal Domein gaan we ook meer uitgeven, zo’n 3 miljoen, die kosten blijven oplopen.” B&W heeft adviesbureau Berenschot gevraagd te kijken of de gemeente Raalte wel efficiënt werkt: “Zodat we minder meer geld gaan uitgeven.”

Tekst gaat verder onder infoblok…

Ravijnjaar
Vanaf 2026 wordt er een nieuw financieringssysteem ingevoerd door de landelijke overheid. Concreet betekent dit dat het geld uit het gemeentefonds via een nieuwe verdeelsleutel wordt toegekend aan gemeenten. Zoals het er nu naar uitziet gaan gemeenten gezamenlijk tussen de 2,5 en 3 miljard euro minder krijgen. Voor de gemeente Raalte betekent dit zo’n 3 miljoen minder te besteden op hun huidige budget van 140 miljoen.

7,5% stijging OZB
De begroting voor 2025 lijkt structureel sluitend. Ook de meerjarenraming voor 2026-2028 is positief, ondanks lagere rijksbijdragen vanaf 2026. Voor de burger is het even slikken met een ogenschijnlijk forse verhoging op de OZB-belasting (Onroerende zaakbelasting). “We hebben de afgelopen twee jaar niets verhoogd, omdat de raad ons de opdracht had meegegeven dat de voorzieningen in stand gehouden moest worden.” Kijkend naar de index van andere gemeenten kun je betwijfelen of dit een juiste keuze was geweest, omdat het nu lijkt of je een inhaalslag moet maken.

Minste stijging Overijssel
“De index zou eigenlijk 2,5, zelfs 8 en 5% van de afgelopen drie jaren zijn waarbij wij juist geen verhoging hebben toegepast. Als je over de vierjaarsperiode kijkt, hebben wij de minste stijging van de hele provincie, de laatste 4 jaar omgerekend is dat 2,5 % per jaar wat we redelijk vinden, dat is 40/50 euro per huishouden per jaar meer”, legt de wethouder en 3e locoburgemeester uit. Doorgerekend stijgen de woonlasten voor een gemiddeld huishouden in 2025 met 7%. De rioolrechten stijgen met 2,5%, en de afvalstoffenheffing wordt iets lager dan vorig jaar.

Tekst gaat verder onder de afbeelding…

Bouw nieuw gemeentehuis
De kritische burger kijkt direct naar de ‘keerzijde van de medaille’ met de vraag: “Moeten we dan wel een nieuw gemeentehuis bouwen, dat kost zo’n 10 miljoen die we toch kunnen besparen: “Als wij dit niet doen, moeten we een half miljoen per jaar meer uitgeven, dus de nieuwbouw is eigenlijk een soort van bezuiniging, anders moeten we de woonlasten verhogen”, aldus Alexander Kreule. Hij vult aan: “Ook gaan we aan de slag met andere domeinen dan het sociaal domein, om goed te kijken of we het wel efficiënt en sober doen om daar nog bezuinigingen uit te halen.”

Investeren in de toekomst
Het behoud van deze fijne plek om te wonen, leven, werken en recreëren, is een belangrijke motivatie voor de gemeente. Voor de komende jaren, maar zeker ook voor de volgende generaties. Dat vraagt om investeringen en inzet. Zo gaat het college aan de slag met de bouw en verduurzaming van woningen, de noodzakelijke verbetering van de openbare ruimte en bestaanszekerheid voor alle inwoners.

Meepraten
Inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties kunnen op 17 oktober hun mening geven tijdens een rond-de-tafelgesprek. De gemeenteraad bespreekt de begroting op 7 november. De volledige begroting is beschikbaar op de gemeentelijke website, en de vergaderingen zijn live te volgen via dezelfde site.

Tip ons:
Heb jij nieuws uit Salland en wil je ons daarvan op de hoogte brengen?
Mail ons via redactie@salland1.nl

Erik van Luttikhuizen
HOOFDREDACTEUR

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

1,800FansLike
2,069VolgersVolg
2,127VolgersVolg
3,520AbonneesAbonneer
× App de radiostudio