4 mei 2024 – De verhalen deel 2 ; De molen van Wesepe

Leestijd: 3 minuten

Richting 4 mei 2024 presenteert Salland1 dagelijks een verhaal vanuit de Tweede Wereldoorlog. Op 4 mei herdenken we onder meer van die oorlog de slachtoffers, mensen die hun leven gaven voor onze vrijheid. Zo namen we een kijkje in Heeten, Deventer, Wesepe en Lettele.

In 2020 werd in Wesepe, 75 jaar nadat de oude molen in brand ging, een nieuwe molen gebouwd. Initiatiefnemer Henry Franken: “Ik hoorde vaak over plannen van een nieuwe molen maar die plannen haalde het nooit. Toen ben ik zelf deze mooie uitdaging aangegaan.”

Gedwongen in de fik
De oude korenmolen van familie Dieperink werd, een dag voor de bevrijding van de Tweede Wereldoorlog in 1945, gedwongen in brand gestoken. De toenmalige molenaar werd onder druk gezet om de molen in de fik te zetten. Hij kon dit niet en uiteindelijk heeft een ander familielid de molen aangestoken.

Molenstenen
Mevrouw Dieperink heeft de maalstenen van de oude molen geschonken aan de ‘Energiemolen Wesepe’. Dit zijn stenen waarmee de koren in de vorige molen gemaald werden. “Deze stenen krijgen een mooi plekje in en om de molen. We kunnen ze hier niet gebruiken dus ze gaan echt dienen als sierstenen”, vertelt Henry.

Tekst gaat verder onder de foto

‘Energiemolen Wesepe’
Foto: Erik van Luttikhuizen

Functies
“De molen heeft drie functies: energie opwekken, wonen en werken”, aldus Franken. De elektriciteit die de molen gaat opwekken wordt weer gebruikt in het dorp zelf. Henry is geboren op de Veluwe maar woont nu zelf al langere tijd in Wesepe. Of de initiatiefnemer zelf in de molen gaat wonen weet hij nog niet.

Vertraging
De molen had eigenlijk in 2021 al af moeten zijn: “Door een faillissement van een bedrijf hebben we vertraging opgelopen in de bouw van de molen. Een bedrijf dat failliet gaat dat verwacht je natuurlijk nooit”, vertelt initiatiefnemer Franken. “Maar in eind juni komen de wieken op de molen en dan is hij zo goed als af.”

Molen anno 2024
Foto: Erik van Luttikhuizen

Excursie naar de wieken
Plattelandsvereniging ‘Labor’ is kort geleden op excursie geweest naar het bedrijf wat de molen maakt, namelijk Vaags & Groot Wesseldijk uit Aalten. Mark Achtereekte van Labor: “We vertrokken 8:00 uur ‘s ochtends naar Aalten om te kijken naar de bovenkruier en de wieken. We kregen een excursie van de drie broers, de ene broer wist veel van de onderdelen, de andere veel van de machines en een van het ontwerpen achter de computer. We konden dus echt alles vragen.”

Zomerfeesten Wesepe
Labor was met een groep van 38 man op bezoek: “Ze waren erg passievol en we mochten alles vragen. Daardoor vergaten we zelfs de tijd”, vertelt Achtereekte lachend. “Het is de bedoeling dat de molen zijn kap eind juni krijgt. Hij hoeft dan nog niet perse te functioneren maar het streven is voor de Zomerfeesten van Wesepe het plaatje compleet te hebben”, voegt Mark nog toe.

Tip ons:
Heb jij nieuws uit Salland en wil je ons daarvan op de hoogte brengen?
Mail ons via redactie@salland1.nl 

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer
× App Salland1