80 Jaar vrijheid in Raalte: herinneren en doorgeven

Leestijd: 2 minuten

In het kader van tachtig jaar vrijheid vinden in Raalte verschillende activiteiten plaats waarin herinnering en persoonlijke verhalen centraal staan. Het zijn momenten van herdenking, maar ook van ontmoeting, waarin het verleden wordt doorgegeven aan de generaties van nu.

Op 17 april opent in de bibliotheek Raalte de tentoonstelling Oorlog Achter de Linies. Deze vertelt het verhaal van de Amerikaanse geheim agent John Olmsted en zijn Jedburgh-team, die in september 1944 in Overijssel werden gedropt. Olmsted kwam terecht in het verzet rond Raalte, waar hij contact legde met de marechaussee Jan Rekers. Samen zetten zij acties op tegen de bezetter. Olmsted wist uiteindelijk, via de geheime ontsnappingsroute van Operatie Pegasus II, het bevrijde gebied te bereiken. Zijn marconist, John Austin, overleefde de oorlog niet. Evenmin keerden drie Raalter marechaussees terug die betrokken waren bij het verzet.

Op dezelfde dag worden in de bibliotheek twee lezingen gegeven. Coen Hilbrink, historicus en vertaler van het boek van John Olmsted, gaat in op de missie van het Jedburgh-team en de samenwerking tussen geallieerden en lokale verzetsmensen. Aansluitend vertelt onderzoeker Frank van Riet over de rol van de marechaussee in de oorlogsjaren. Aan de hand van persoonlijke verhalen uit Raalte laat hij zien hoe deze vaak onderbelichte groep zich verzette tegen de Duitse bezetter, met alle risico’s van dien.

Een dag later, op 18 april, opent in de synagoge aan de Stationstraat een bijzondere expositie van fotografe Saar Sonepouse. De voormalige gebedsruimte wordt voor drie dagen een plek van beeld, herinnering en reflectie. Saar is afstudeerstudent aan de Fotoacademie en onderzoekt in haar werk de manier waarop oorlogstrauma’s doorwerken in volgende generaties. Haar grootmoeder Gina, overlevende van de Tweede Wereldoorlog, vormt het hart van haar fotoserie. De tentoonstelling laat zien hoe het verleden voortleeft in het heden, en hoe persoonlijke geschiedenis kan doorwerken in identiteit en familiebanden. De expositie opent vrijdagmiddag en is dat hele weekend te bezoeken. Op zondagmiddag vertelt Saar in de synagoge meer over haar werk tijdens een afsluitende lezing.

Op 5 mei, tijdens de vrijheidslunch in de Plaskerk, zal Saar opnieuw spreken. In haar lezing verbindt ze het erfgoed van haar familie met bredere vragen over vrijheid, verlies en veerkracht.

Tip Salland1:
Stuur een e-mail naar redactie@salland1.nl

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

1,800FansLike
2,069VolgersVolg
2,127VolgersVolg
3,520AbonneesAbonneer
× App de radiostudio