Op uitnodiging van ut Huus en ’t NUT Olst-Wijhe kwam Thomas Erdbrink dinsdagavond 30 mei naar een compleet uitverkocht Holstohus in Olst. Het begin van de avond was heel verrassend, in 5 minuten leerde hij het publiek een Iraanse dans en iedereen deed enthousiast mee.
Vervolgens benadrukte hij het belang van elkaar te leren kennen en Thomas vroeg de mensen om in gesprek te gaan met de persoon naast hem.
Erdbrink, zo vertelde hij, voelt zich Iraans. Hij is met een Iraanse vrouw getrouwd en heeft veel Iraanse vrienden. Het grootste verschil tussen Nederlanders en Iraniërs is voor hem het verschil in hoe de Nederlander en de Iraniër geïnteresseerd is in de ander. “In Nederland zit iedereen op een verjaardag in een kringetje, en komt er iemand binnen die ze nog niet kennen, wordt er gekeken op een manier van “wie is dat?” In Iran is men daadwerkelijk geïnteresseerd in de ander, begint gelijk een gesprek om te weten te komen wie die persoon is, en hoe hij denkt.
Hij vertelde onder andere over zijn recente ervaringen in Afghanistan en gaf daarmee een blik achter de schermen van de televisieserie “Onze man bij de Taliban”. Na de pauze kon het publiek vragen aan hem stellen, en daar werd gretig gebruik van gemaakt. Zo kwam de vraag: “Ben je weleens heel bang geweest tijdens je werk?” Dat bleek wel het geval, hij heeft weleens grote angstige momenten meegemaakt.
Thomas Erdbrink heeft 25 jaar als correspondent in het Midden-Oosten gewoond en gewerkt, en is bekend geworden als Nederlands meest prominente internationale journalist. Gedurende meer dan een decennium diende hij als Tehran Bureau Chief voor The New York Times en was hij vrijwel de enige westerse journalist in Iran. Zijn werk werd zelfs vanuit het Witte Huis op de voet gevolgd en hij was een bekend gezicht op CNN.
In Nederland staat Thomas bekend om zijn serie ‘Onze Man in Teheran’, die ook in Amerika werd uitgezonden. Hij heeft als presentator opgetreden in programma’s zoals Zomergasten en was correspondent en columnist voor respectievelijk de NOS, NRC en de Volkskrant. Tijdens zijn verblijf in Iran heeft hij zich geïntegreerd, is hij getrouwd en heeft hij Perzisch geleerd.
Echter, in 2019 kreeg hij een werkverbod opgelegd door de Iraanse autoriteiten. Zijn opdrachtgever vroeg hem om in Zweden te gaan werken, ver weg van zijn vrouw en zijn vorige leven. Thomas realiseerde zich dat hij een sterke band had ontwikkeld met Iran en voelde zich als een halve Iraniër. Het gemis werd te zwaar en na twee jaar nam hij ontslag bij The New York Times om meer vrijheid te hebben.
Hij woont nu (privé) weer in Iran, verblijft regelmatig in Nederland en heeft vorig jaar een documentaireserie gemaakt in Afghanistan over het leven onder de Taliban. Deze serie is begin dit jaar uitgezonden op NPO2.