Huis met Diepenveense oorlogsgeschiedenis gesloopt

Leestijd: 2 minuten

Wie deze week door de Oranjelaan van Diepenveen rijdt zal het opgevallen zijn dat het huis op nummer 51 inmiddels al grotendeels is gesloopt. Het speelde een rol in de geschiedenis van Diepenveen in de Tweede Wereld Oorlog.

Achter die woning landde namelijk in de nacht van 30/31 mei 1942 de Royal Air Force piloot Tom Ramsey met zijn parachute in de kersenboom.

In die nacht vond operatie “MILLENNIUM”plaats de eerste  aanval met meer dan duizend bommenwerpers van de RAF op Duitsland. 

Bomber Command had destijds slechts 400 operationele vliegtuigen. De rest werd gehaald uit trainingsunits. Uiteindelijk werden zo 1.047 bommenwerpers verzameld. Er werden meer dan 1.400 ton bommen op Keulen gegooid, waarvan het merendeel brandbommen waren. Bijna 13.000 gebouwen werden vernietigd of beschadigd. Het aantal slachtoffers lag net onder de 500 doden en ongeveer 5.000 gewonden.       

De verliezen van de RAF bedroegen 43 vliegtuigen, een van die vliegtuigen was een Handley Page Hampden Mk1 bommenwerper afkomstig van de Trainings Unit 14 gestationeerd op vliegveld Cottesmore in Engeland met het registratienummer P2116.

De drie omgekomen bemanningsleden hebben hun laatste rustplaats gevonden op de begraafplaats aan de Roeterdsweg in Diepenveen.

Tijdens de terugtocht werd te laat ontdekt dat door een defect kompas van de koers werd afgeweken. Ze werden beschoten door Duitse nachtjagers waarbij een motor in brand raakte. Het vliegtuig vloog nog kort door, steeds feller brandend en hoogte verliezend. Een stuk vleugel brak af en kwam met resten van de benzinetank neer op een boerderij aan de IJsseldijk, die vervolgens afbrandde. De rest van het vliegtuig stortte neer in de uiterwaarden van de IJssel. Van de vierkoppige bemanning overleefde alleen de piloot Ramsey de crash. Het werd krijgsgevangen gemaakt, maar overleefde de oorlog.

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

1,800FansLike
2,069VolgersVolg
2,127VolgersVolg
3,520AbonneesAbonneer
× App de radiostudio