Nieuwe Taalschool-locatie in Raalte voor nieuwkomers in Salland

Leestijd: 2 minuten

Al enige tijd zijn de onderwijsbesturen in Salland, samen met de gemeente Raalte en in afstemming met gemeente Olst-Wijhe, op zoek naar een geschikte locatie om alle nieuwkomers op een centrale plek binnen beide gemeenten te voorzien van onderwijs. Deze locatie is nu gevonden. Taalschool Salland kan op 1 september terecht in de gebouwen van de Helpende Handen en Stichting ‘het Westdorp’ aan de Westdorplaan 132a/b in Raalte voor de duur van 5 jaar.

Huidige huurders
De komst van de Taalschool heeft ook invloed op de huidige huurders zoals EHBO, het Rode Kruis, Kunstkring Raalte, Scouting Raalte en KOOS Kinderopvang. De gemeente Raalte helpt mee naar het zoeken van eventuele vervangende huisvesting of een andere oplossing. De gebouwen van het Rode Kruis en de Scouting kampten al met leegstand op bepaalde momenten. “De gebouwenbezetting wordt nu optimaal benut en zo heb je een win-win situatie,” aldus wethouder Breunissen. Scouting Raalte is actief betrokken bij de veranderingen. Er komt een extra blokhut bij voor Scouting Raalte en deze wordt door de Gemeente Raalte gefinancieerd.

Goede start door goede samenwerking
In het najaar van 2022 hebben de onderwijsbesturen in Salland al het plan opgevat om de bestaande lespraktijken samen te brengen in één Taalschool. Uit dit plan is een samenwerking ontstaan tussen de gemeenten (verantwoordelijk voor onderwijshuisvesting) en de onderwijsinstellingen (verantwoordelijk voor nieuwkomersonderwijs).

Wethouders en de onderwijsbesturen zijn erg blij dat dit gelukt is. “Er komen steeds meer mensen bij, waardoor de huidige locaties waar de nieuwkomers lessen volgen, de personele capaciteit en de financiële middelen onder druk komen te staan. Nu brengen we alles naar één centraal punt. Het is mooi dat we dit uiteindelijk samen in Salland voor elkaar krijgen. Zo zorgen we voor een goede, gelijke start voor al onze nieuwkomers.”

Voorbereiding op regulier onderwijs
De verwachting is dat ongeveer 75-85 leerlingen les krijgen in de Taalschool om vervolgens door te stromen in het reguliere onderwijs in hun woonplaats.  Er worden 7 groepen gevormd van 12-15 leerlingen per groep met een scheiding in onder-en bovenbouw.
Ook nieuwkomers die op dit moment les volgen op andere locaties, zoals de basisscholen in Raalte en omstreken, het Carmel College Salland en de Capellenborg, worden overgeplaatst naar Taalschool Salland. De Gemeente Olst-Wijhe zorgt hierbij voor het leerlingenvervoer. Hiermee dragen de partijen bij aan een duurzame onderwijsvoorziening voor nieuwkomers voor de aankomende vijf jaar. Daarna wordt er opnieuw gekeken naar de situatie.

Omwonenden ontvangen een uitnodiging voor een informatieavond op 16 juni van 19:00 – 20:00 uur aan de Westdorplaan 132a in Raalte. Tijdens deze bijeenkomst zijn ook andere belangstellenden welkom.

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer
× App de radiostudio