Vandaag is het de dag van de bloeddonor. Een speciale dag waarop de bloeddonor van bloed en bloedproducten wordt bedankt voor de eigen bijdrage aan de gezondheid van veel anderen.
In 2004 introduceerde Wereldgezondheidsorganisatie (WHO=World Health Organisation)
14 juni tot Wereld Bloeddonordag. De dag is niet zomaar een datum. Het is de geboortedatum van de uitvinder van het bloedgroepensysteem, Karl Landsteiner. (14 juni 1868 – 26 juni 1943). In Nederland bedanken we op ‘Wereld Bloeddonordag’ alle 400.000 Nederlandse bloed- en plasmadonors voor hun donorschap. Dit doet de bloedbank Sanquin door alle donoren een videoboodschap te tonen die via de mail wordt verspreid en met een bedankkaart in de bloedbank kunnen ze via een QR-code de boodschap ook bekijken.
Woordvoerder van bloedbank Sanquin Merlijn van Hasselt is zelf al vanaf zijn 19e jaar donor. “Donoren zijn op z’n minst nodig om leven in stand te houden, maar noodzakelijk om het leven te verlengen.”
Motivatie
Merlijn geeft aan dat mensen donor willen worden om de eenvoudige reden iets goeds voor de ander te willen doen. Het komt wel vaak ergens vandaan, vertelt Merlijn. Vaak na een gebeurtenis, een ongeval. Of ziekte van een dierbare. “In mijn persoonlijke geval doordat mijn schoonmoeder het Syndroom van Guillain Barré kreeg, een aandoening van het immuunsysteem. Dit is te behandelen met geneesmiddelen die het afweersysteem stimuleren en die worden gemaakt uit bloedprodukten,” legt hij uit.
Ervaringen van andere donoren
Saskia (35) verloor veel bloed tijdens haar bevalling van haar eerste kind.
“Ik zag ineens veel verpleegkundigen om me heen lopen en ik kreeg een zak met bloed, ik was achteraf blij met de goede zorg want je voelt je op dat moment zo hulpeloos”
“Ook veel kankerpatiënten zijn gebaat met bloedproducten, chemotherapie helpt maar er zijn bloedproducten nodig om het lichaam te herstellen, voegt Merlijn toe.
Richtlijnen
Donor worden mag niet iedereen. Je mag bijvoorbeeld niet lichter zijn dan 50 kg, vertelt Merlijn. Dit heeft te maken met je bloedvolume. Je hebt dan te weinig bij te zetten.
Ook bij bepaalde aandoeningen mag het niet, zoals bij kankerpatiënten of patiënten met bepaalde auto-immuunziekten. Het beste is altijd even overleggen met een arts, die weet of het kan of niet.
Hoeveel bloed mag je als gezond persoon doneren?
Het maximum bij mannen is 5 keer per jaar en bij vrouwen 3 keer per jaar. Dit heeft te maken met het aanmaken van nieuw bloed. Dit gaat bij vrouwen iets langzamer.
Bloedplasma mag je om de week geven met een maximum van 26 keer per jaar. “Maar dat kunnen niet veel mensen hoor, ” voegt Merlijn er lachend aan toe.
Waar moet je rekening mee houden als je bloed of plasma gaat doneren?
Merlijn vervolgt: “Eet van tevoren even iets en drink vooral voldoende. Je geeft 10% van je totaal aan bloedproducten dus daar merk je heus iets van. Geadviseerd wordt de rest van de dag een beetje rustiger aan te doen, dus niet zwaar sporten of tilwerkzaamheden. Laat die boodschappen dus maar even door een ander sjouwen. En blijf na het doneren even rustig zitten naderhand. Om te voorkomen dat je toch wat licht wordt in je hoofd.
Goed verzorgd
De meeste donoren weten het wel, na het geven van bloed staat er altijd wat te eten en te drinken klaar in het Donorcafé. Een gevulde koek maar aan ook iets hartigs wordt aangeboden om de energie bij te tanken. Donoren geven iets belangrijks, dus daar mag ook iets lekkers tegenover staan,” aldus Merlijn.
Wil je je ook als donor worden? Meld je nu aan: word bloeddonor bij Sanquin en red levens!