Mobieltjes tijdens de les: ”Zowel voor- als nadelen”

Leestijd: 2 minuten

Afgelopen dinsdag, 4 juli, werd bekendgemaakt dat er vanaf 1 januari 2024 een richtlijn geldt voor middelbare scholen dat mobieltjes niet meer zijn toegestaan in de klas. De Capellenborg in Wijhe hanteert op dit moment al bepaalde manieren hoe leerlingen hun aandacht op de les kunnen houden. Robin Dokter, conciërge op de school, vertelt hoe hij er persoonlijk over denkt.

”Wij zien inderdaad de problematiek die er is; dat er meer gebruik wordt gemaakt van telefoons tijdens de lessen”, begint Robin over de nieuwe richtlijn. ”Om dit tegen te gaan, of in ieder geval te verminderen, is er in elk lokaal een telefoontas opgehangen. Bij binnenkomst stoppen de leerlingen hun mobiel in de tas en die komt er alleen uit op het moment dat de docent daar toestemming voor geeft.” De aanpak heeft volgens Robin een positief effect, zowel op leerlingen als docenten. ”Naast de telefoontas zijn er de standaard methodes die vrijwel elke school hanteert, zoals nablijven als de leerling zich niet aan de afspraken houdt”, voegt de conciërge toe.

Geen protocol
Robin geeft tegelijk aan dat er niet een specifiek protocol is geschreven, aangezien de Capellenborg vergeleken met veel andere scholen een stuk kleiner is. De school heeft ongeveer 300 leerlingen onderverdeeld in tien klassen. Hierdoor is het een stuk eenvoudiger om het overzicht te bewaren dan op een school met bijvoorbeeld 2000 leerlingen. Ook heb je minder collega’s dan een grote school, waardoor je iedereen bijna elke dag wel ziet en het makkelijker wordt om afspraken met elkaar te maken.”

Niet alleen maar slecht
Robin geeft toe dat de mobiele telefoon voor veel afleiding zorgt, maar tegelijkertijd ook een aanwinst kan zijn voor je lessen: ”Denk aan bepaalde leervormen, zoals quizjes die je met elkaar kunt doen. Of dat je als beloning even op je mobieltje mag, wanneer je eerder klaar bent met een toets of opdracht. Een mobiel is tevens zo’n belangrijk onderdeel van ons werk en leven geworden. Je wil de kinderen er daarom ook wegwijs in maken.”

Eén richtlijn
Dat er vanaf 1 januari één richtlijn geldt voor alle middelbare scholen is volgens Robin fijn: ”Op die manier heb je meer duidelijkheid en is de discussie sneller voorbij.” Hij vergelijkt het met het begin van de coronaperiode: ”Sommige scholen hanteerden de mondkapjesplicht en anderen weer niet. Toen het landelijk verplicht werd, was die discussie ook wel klaar en ik denk dat het zo ook zal gaan met telefoons in de klas.”

Hoe de Capellenborg over een wettelijk verbod denkt, vindt Robin op dit moment nog moeilijk te zeggen. Hij kan zich daarentegen niet voorstellen dat de school het een slecht idee zou vinden: ”Het belangrijkst is uiteindelijk de les en het opleiden van de leerlingen.”

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer
× App de radiostudio