Krentenbaard is een infectie die wordt veroorzaakt door de Groep A-streptokokkenbacterie. Deze zorgt ervoor dat veel, met name kleine kinderen, worden besmet. Momenteel vindt er een toename plaats van het aantal meldingen; per 100.000 kinderen van nul tot vier jaar raken meer dan 300 kinderen besmet. Normaal gesproken ligt dat getal rond de 150, constateert onderzoeksbureau Nivel.
Bij wie en wanneer komt het voor?
Krentenbaard komt vooral veel voor bij kinderen rond de 3 jaar. Met name in de zomer komen uitbraken voor onder kinderen. Omdat tegen krentenbaard geen immuniteit ontstaat, kun je de aandoening meerdere keren krijgen. Hoe vaak krentenbaard voorkomt, is niet bekend. De aandoening is namelijk niet meldingsplichtig. Onderzoekers bij Nivel geven aan dat het mooie weer de oorzaak kan zijn. De kans dat kinderen elkaar besmetten omdat ze meer met elkaar in contact zijn. Ook het feit dat de coronamaatregelen gestopt zijn, zorgt ervoor dat meer mensen minder hygiënisch zijn.
Erg besmettelijk
De bacterie wordt veelal overgedragen door contact met het vocht uit de blaasjes van iemand met krentenbaard. Bij Kinderdagverblijf Sam en Co uit Deventer herkennen ze geen toename aan het aantal meldingen: “Mocht er een kindje zich melden met krentenbaard, dan vragen we aan de ouders of de blaasjes open zijn of dicht. Zijn ze inmiddels dicht dan is de incubatie tijd (de tijd dat je een ander kunt besmetten) voorbij en kan het kind gewoon komen. Anders adviseren we de de ouder de huisarts te bellen. Ook bij flinke jeukklachten raden we aan even langs de huisarts te gaan”, vertelt de medewerker.
Gevaarlijk als je net bevallen bent
Vrouwen die net bevallen zijn moeten opletten en worden daarom extra goed in de gaten gehouden: “Moeders die net een kind hebben gekregen zijn vatbaar voor kraamvrouwenkoorts”, vertelt de woordvoerder van het Nivel. “Die infectie wordt veroorzaakt door dezelfde bacterie als krentenbaard. Jonge moeders met kinderen die rondlopen met krentenbaard, moeten daarom goed opletten dat er in de besmettelijke fase geen huid-op-huidcontact is.”
Jeukende wondjes
Verder is het voor kinderen vooral heel vervelend omdat de wondjes zo jeuken. De huisarts kan een crème, met een antibioticum, voorschrijven die de infectie verhelpt.