Dienst Apotheek Salland gaat verhuizen: ”Uit ons jasje gegroeid”

Leestijd: 2 minuten

Dienst Apotheek Salland gaat verhuizen. Van de centrale hal verkast de apotheek naar een nieuw te bouwen locatie aan de voorzijde van het ziekenhuis bij de hoofdingang. ‘We zijn totaal uit ons jasje gegroeid’, zegt poliklinisch apotheker Nora Zoet. Mei 2024 staat er een nieuwe apotheek. Inclusief iets nieuws voor Nederland: een gekoelde uitgifteautomaat voor (met name) dure medicijnen.

Het is geen overbodige luxe dat de apotheek gaat verhuizen. In de hoek van de ‘backoffice’ van de huidige apotheek (dat volgens moderne maatstaven eigenlijk geen kantoor meer mag heten), staat een bed voor wie nachtdienst heeft. Circulatie van verse lucht is er niet, werkplekken zijn er amper. Nora zit bovenop een printer en de planken puilen uit met ordners. En dat voor twee apothekers, 13 assistenten en een administratief medewerker. ‘Het kan echt niet meer. We zijn uit ons jasje gegroeid’, zegt Nora.

Drie keer zo groot
Nu huist de apotheek nog op 60 m2, dat wordt straks 180 m2. De nieuwe apotheek wordt als het ware vastgeplakt aan de voorzijde; naast waar nu dermatologie en reumatologie zitten. De nieuwe apotheek krijgt een eigen ingang met tourniquet en kluisjes om medicatie af te halen. Nora: ‘Dat wordt de eerste uitgifteautomaat voor medicijnen in Nederland met koeling in een buitenmuur. Speciaal voor dure, specialistische medicijnen die gebruikt worden in de dermatologie, reumatologie, MDL en long.’

Ziekenhuis verplaatste zorg
Het ziekenhuis (50%) en de gezamenlijke apotheken in Salland (50%) zijn eigenaar van wat officieel heet Dienst Apotheek Salland. Nora: ‘Eigenlijk een oude naam die zegt dat we “diensten” overnemen van andere apotheken in de regio als die gesloten zijn na 17.30 uur. Maar inmiddels zijn we veel meer dan “Dienst”.’ Het verklaart ook de groei. Doordat er steeds meer oncologische medicijnen bij zijn gekomen maar ook meer derma, MDL en reumatologie patiënten, heeft de apotheek in de centrale hal het veel drukker gekregen. Nora: ‘Dat zijn vaak medicijnen die andere apotheken niet hebben of mogen leveren.’ Maar er is ook steeds meer zogenaamde ‘ziekenhuis verplaatste zorg’. Dus voor patiënten die niet zoals vroeger in het ziekenhuis moeten verblijven maar nu thuis worden behandeld. Die hebben vaak veel medicatie nodig. Koppel daar aan dat de apotheek ook steeds vaker gevonden wordt door mensen uit de buurt, en de groei van de apotheek is verklaard.

One Stop Shop
Nora: ‘Eigenlijk zijn we een gewone apotheek geworden, alleen eentje die 24/7 open is. Voor de kliniek, de spoed, de poli’s, de medewerkers, de dagbehandeling die nu steeds vaker ook tot 19 uur of later open is. Het is veel drukker geworden in de loop der jaren. We hebben niet de ambitie om de bulk aan medicatie hier vandaan te gaan leveren. Daarvoor kunnen patiënten prima bij de eigen apotheken in de buurt terecht, maar in principe zijn we een one stop shop voor iedereen. Heb je in de avond thuis een flesje antibiotica laten vallen, kun je hier terecht voor nieuwe. Maar ook voor pakweg pleisters, speciale babyvoeding en pijnstillers.’

Noviteit
Nieuw is dat aan de buitenzijde van de apotheek een kluissysteem komt waar bezoekers klaargemaakte medicatie uit kunnen afhalen. Nora: ‘Met name dure specialistische medicatie moet gekoeld worden. We zijn het eerste ziekenhuis in Nederland met dit gekoelde systeem in een buitenmuur.’ Voor rolstoelgebruikers komt er een speciale oprit. Binnen zijn twee spreekkamers en vier balies (nu nog één en drie). Nora: ‘We zitten straks bij de hoofdingang echt op een AAA-locatie. Makkelijk bereikbaar voor iedereen (spoed, kliniek en Huisartsenpost). Je hoeft niet eerst helemaal het ziekenhuis meer in.’ Wat er met de oude apotheek in de centrale hal gaat gebeuren is vooralsnog niet duidelijk.

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

1,800FansLike
2,069VolgersVolg
2,127VolgersVolg
3,520AbonneesAbonneer
× App de radiostudio