Het Kerkplein in Olst is sinds maandag 4 september het decor van archeologisch onderzoek. Naast de kerk zijn al snel – en niet zo diep in de bodem – skeletten en menselijke resten gevonden.
Voormalige begraafplaats
Die worden allemaal opgegraven om ergens anders zorgvuldig onderzocht te worden. Wat er met de opgegraven stoffelijke resten na onderzoek gaat gebeuren is nog onduidelijk. In de regel worden ze herbegraven. Het is overigens geen verrassing dat men skeletten in de bodem aantreft. Vroeger werd men in de nabijheid van de kerk begraven, dus is het logisch dat men hier stoffelijke resten zou aantreffen.
Twee meter diep
Hannah van Veen – Gerritsen is de projectleider archeologie en ze vertelt dat ze maar een paar dagen de tijd hebben voor het onderzoek. Op diverse plaatsen op het kerkplein wordt nu met behulp van een graafmachine flinke gaten gegraven. “Het is de bedoeling dat we wel tot twee meter diep de grond in gaan, we weten dat hier vroeger op het kerkplein een gebouw heeft gestaan en vandaag hebben we al een gedeelte van de fundatie blootgelegd.”
We hebben het weer mee
“We zetten alles op alles om deze week onder het kerkplein archeologisch onderzoek te doen, de gaten weer dicht te gooien en weer netjes te bestraten. Gelukkig hebben we het weer mee. Vervolgens gaan we nog rond de kerk wat onderzoek doen.”
Hekken
Dinsdag worden er wat hekken geplaatst. Dit om te voorkomen dat belangstellenden té dicht bij de graafmachine en de opgravingen gaan staan.
Het gaat overigens nog spannend worden want volgende week komt op dezelfde locatie, waar nu nog ijverig gespit en gegraven wordt, de jaarlijkse Olster kermis te staan.