Het boerenleven gaat tegenwoordig vooral over het stikstofdossier en de alsmaar strengere regelgevingen voor de boeren. Maar vroeger was dat allemaal anders, en dat wordt verteld in een film door twee Luttenbergers: Annie Spoolder Oosterlaar (92 jaar) en de inmiddels op 89-jarige leeftijd overleden Hein Kogelman.
De film heet ‘Verborgen parels van het Boerenleven’. Deze film wordt op zaterdag 21 oktober gepresenteerd voor genodigden om 16:00 uur. Dit vindt plaats bij museum De Laarman in Luttenberg. De volgende dag, 22 oktober, is de film voor het publiek te zien.
Met pretogen vertellen
Hein, beter bekend als Penneuze in Luttenberg, vertelt over hoe hij als 13-jarige jongen stopte met de basisschool en aan het werk ging bij een boer van ’s morgens half 8 tot ’s avonds half 9. Per dag verdiende hij 2,50 gulden (omgerekend iets meer dan 1,10 euro) voor 13 uur werken. Op 18-jarige leeftijd nam hij de boerderij van zijn vader over waar hij acht koeien had. In de loop der jaren werd de veestapel uitgebreid. Met pretoogjes vertelt Hein over het Luttenbergs feest in vroegere jaren: “Dan werd er wel gedronken hoor; je spaarde er het hele jaar voor.”
Op de klompen
Annie Spoolder Oostelaar ging op de klompen naar de basisschool vroeger. Voordat de les begon, was het altijd bidden. Thuis was het moeilijk om rond te komen. Op het kleine boerenbezit zat een hypotheek dat verstrekt was door de plaatselijke dokter. Koeien werden er nog met de hand gemolken. De volle melkbussen werden aan de weg gezet en kwamen vervolgens weer leeg terug met melkgeld.
Nagespeelde scènes
Om de verhalen van Hein en Annie te ondersteunen, hebben leden van toneelvereniging Luto en een aantal kinderen met acteertalent een aantal scenes van vroeger nagespeeld die in de film te zien zijn. Om een kijkje te krijgen hoe het in die tijd was.