Op de inloopavond op het Summercamp Heino werd duidelijk dat de meeste inwoners van Heino zich niet druk maken over de nieuwe opvang van 130 alleenstaande vluchtelingen. Per 1 november worden op deze locatie opnieuw alleenstaande, minderjarige asielzoekers opgevangen. De inwoners van Heino en belangstellenden kregen de kans om vragen te stellen aan zowel de betrokken burgemeesters als de professionals.
Er zal weer aandacht worden besteedt aan een dagprogramma, waarin tot rust komen, regelmaat, taallessen, verkeerslessen en sport centraal staan. Ook is er oog voor begeleiding in zelfredzaamheid en reizen met het openbaar vervoer. Iedere jongere krijgt een individuele begeleider toegewezen.
Waar komen ze vandaan?
“De instroom zal in eerste instantie gaan om jongens die afkomstig zijn uit Eritrea, Syrië, Somalië, Irak, Iran en Jemen maar de kans is aanwezig dat er ook meisjes komen en wanneer dit aan de orde is, wordt dit zeker goed begeleid,” legt Brigitte van Giethuizen van het COA uit.
Er wordt weer een open dag georganiseerd, het koffiemoment met de buren en de klankbordgroep, net zoals het afgelopen jaar.
“Vrijwilligers uit Heino zijn welkom. Veel mensen hebben al hun betrokkenheid getoond bij de vorige groep vluchtelingen en dit heeft zeker vruchten afgeworpen.”
Veiligheid
Leden van de klankbordgroep stellen voor om hesjes of fluoriscerende bandjes aan te schaffen voor als het buiten te donker is. Er wordt gevraagd op welke tijden men op straat gaat en of mag. Het COA antwoordt hierop dat ze zich 2 x per dag moeten melden. En na 22:00 uur dient er volledige rust op het terrein te zijn en hierop wordt ook gecontroleerd.
Roken en drinken
De jongeren mogen niet roken en drinken. Er is door inwoners van Heino gezien dat dit wel in het wachthuisje bij het station gebeurt. Ook vrezen sommige mensen voor groepsvorming die bedreigend over kan komen. De aanwezige wijkagent legt uit dat wanneer er situaties zijn die als onveilig worden ervaren, dit wel gemeld moet worden. De bewoner woont nog niet zo lang in Heino dichtbij Summercamp en ervaart het lawaai als onprettig, ze schreeuwen nogal eens. Er wordt beaamd dat jongeren dat soms doen en dit gebeurt ook door reguliere jeugd.