Een belangrijke wijziging van het grootschalige weerpatroon doet zich nog niet voor voorlopig. Na een aardig intermezzo op zondag staan nieuwe oceaandepressies alweer te popelen om zich uit te breiden richting West-Europa. Vanaf het weekend verwacht ik dus opnieuw een optocht van lagedrukgebieden die uiteraard andermaal regen en wind brengt.
Ook op zaterdag nog buienkans
Vrijdag blijft het niet droog en kunnen er nog altijd enkele buien passeren. Later op de dag schampt een regengebied boven Zuid-Nederland mogelijk nog even de Deventer regionen. In het temperatuur – en windbeeld verandert vrijwel niets vrijdag. Toch zijn er ook nog genoeg droge momenten.
Zaterdag volgt dan (na een frisse nacht met 5 graden) ook nog met een paar losse buien die lokaal met stofhagel gepaard kunnen gaan. Met 10 graden en een matige wester is het frisjes in Salland.
Vluchtheuveltje van hoge druk met beter weer
In de loop van het weekend wordt het eindelijk droger. We bivakkeren dan tijdelijk op een vluchtheuveltje van wat hogere druk. Een mobiele wig van hoge druk zegt men in België.
Het wordt wat kouder vanaf zaterdag bij minder wind. De nacht naar zondag (en mogelijk maandag) kan koud uitpakken met een gerede vorstkans in de open velden en grote tuinen. Op gewone meethoogte (1,5 meter) daalt het kwik tot rond 0 graden en vlak boven het gras in het weiland kan het enkele graden vriezen. Zondagochtend kan het dus even wat winters ogen buitenshuis.
Op maandag koersen alweer nieuwe oceaanstoringen (inclusief kersverse waterdragers) richting het Europese vasteland. Van een serieuze reeks droge dagen is dus nog steeds geen sprake. Wisselvalligheid troef blijft derhalve het motto. Wel wordt het een paar dagen vrij zacht met hoogste temperaturen tot 14-15 graden in Oost-Nederland.
Vooruitzichten tot 22 november
Vanaf de tweede novemberhelft gaat een omvangrijk hogedrukgebied zich ontpoppen op de oceaan met waarschijnlijk flinke uitbreiding in noordoostelijke richting tot Scandinavië. Pluspunt van deze ontwikkeling is dat het eindelijk eens een dag of twee of zelfs drie (!) droog kan blijven. Hoe deze ontwikkeling uitpakt op het temperatuurverloop bij ons is pas komende week te traceren.