Miljoenenschade onder schapenhouders door blauwtong

Leestijd: 2 minuten

Het is alweer ruim twee maanden geleden sinds de terugkeer van blauwtong in Nederland. Geen enkele Sallandse gemeente is virusvrij en bijna elk dorp heeft één of meer besmettingen. Wat zijn de laatste ontwikkelingen op het gebied van dit virus?

Er zijn inmiddels 3903 besmettingen en 1449 verdenkingen van de ziekte vastgesteld. LTO Nederland, de ondernemersorganisatie voor Nederlandse boeren en tuinders, heeft laten weten de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten te houden. Daarnaast zit de organisatie geregeld om tafel met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) om gesprekken te voeren over de situatie en de ontwikkeling van een vaccin.

Zo snel mogelijk vaccin ontwikkelen
Vanuit het ministerie is er toegezegd dat er stappen worden gezet met de farmaceutische industrie om zo snel mogelijk een vaccin te ontwikkelen. Het is daarbij van enorm belang dat het vaccin veilig is voor zowel mens, dier en omgeving. Uit een enquête, die door in totaal 729 schapen- en rundveehouders is ingevuld, is gebleken dat de vaccinatiebereidheid onder de respondenten uit de schapenhouderij zeer groot is: 99,97%. De respondenten uit de melkveehouderij staan allemaal (100%) positief tegenover vaccinatie.

Tekst gaat verder onder tabel

Huidige blauwtongbesmettingen in Salland

Olst27 (+4 verdenkingen van blauwtong)
Wijhe26 (+9 verdenkingen)
Heeten13 (+3 verdenkingen)
Raalte9 (+2 verdenkingen)
Bathmen8 (+1 verdenking)
Schalkhaar7 (+6 verdenkingen)
Heino7 (+5 verdenkingen)
Luttenberg6 besmettingen
Welsum4 (+2 verdenkingen)
Diepenveen4 (+1 verdenking)
Deventer3 (+2 verdenkingen)
Nieuw Heeten3 (+2 verdenkingen)
Lettele3 (+2 verdenkingen)
Okkenbroek3 (+1 verdenking)
Wesepe3 (+1 verdenking)
Lierderholthuis2 (+1 verdenking)
Mariënheem2 besmettingen
Marle2 besmettingen
Laag Zuthem1 (+2 verdenkingen)
Broekland1 (+3 verdenkingen)
Herxen1 besmetting
Loo0 (1 verdenking)

Hebben wij een besmetting gemist? Laat het ons weten via redactie@salland1.nl

Knutten door warmte weer actief
Jeannette van de Ven, portefeuillehouder Gezonde Dieren, maakt duidelijk: “We hebben zometeen een paar maanden kou, maar volgend voorjaar worden de knutten* door de warmte weer actief. LNV investeert op dit moment in monitoring en we hopen dat ondernemers zich blijven melden, zodat we een goed beeld houden van de omvang van de situatie.”

Enorme dierenleed stoppen
Omdat het weer nog relatief warm is voor de knut, is er nog geen afname te zien in het aantal zieke dieren. Tevens is de kans op herstel nagenoeg nihil, vertelt voorzitter LTO Schapenhouderij Saskia Duives-Cahuzak. “Het doel is het zo snel mogelijk stoppen van het enorme dierenleed dat wordt veroorzaakt door blauwtong.” Ook onder veehouders is de emotionele en financiële schade onder veehouders groot. De noodkreet is onderschreven door minister Adema. Hij is bereidt om na te denken over mogelijke ondersteuning van de sector.

Miljoenschade onder schapenhouders
De totale kostenpost voor alleen dierenartskosten is al ruim 200.000 euro onder 379 schapenhouders. Dat blijkt uit de enquête, laat LTO Nederland weten. De schade daarbij opgeteld komen op een schadebedrag van 2,2 miljoen euro en daar is productieverlies nog niet in mee gerekend. LTO ziet bedrijven die meer dan de helft van hun dieren met hoge fokwaarde kwijt zijn. Als er gekeken wordt naar de toekomst, in combinatie met het totaal aantal besmette bedrijven, komt de schade alleen voor de schapensector al ver boven de 20 miljoen euro.

*knutten: vliegjes die besmet zijn met het virus en dit overdragen op onder andere geiten, koeien en vooral schapen.

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

1,800FansLike
2,069VolgersVolg
2,127VolgersVolg
3,520AbonneesAbonneer
× App de radiostudio