Zes Deventer ambtenaren over de schreef: “Wij zijn geen schoonmaak turk, dank u”

Leestijd: 2 minuten

Zes gemeenteambtenaren uit Deventer zijn in drie jaar tijd berispt vanwege wangedrag en foute praktijken. Dat blijkt uit een groot onderzoek van RTL Nieuws. In Raalte was er één geval welke ongegrond werd verklaard en Olst-Wijhe laat weten geen meldingen van integriteitsschendingen te hebben ontvangen of behandeld tussen 2020 en 2022.

In Raalte was er een incident aangaande lekken en misbruik van informatie, echter is deze uiteindelijk ongegrond verklaard. Anders is dat met ambtenaren van de gemeente Deventer. Zes meldingen zijn openbaar gemaakt, waarbij vier ambtenaren een officiële waarschuwing hebben gekregen en met twee is een vaststellingsovereenkomst afgesloten.

Minder uren aanwezig
Als we naar de officiële waarschuwingen kijken, zijn het allemaal uiteenlopende zaken. Zo betrof het een medewerkster waar bij de teammanager merkte dat ze al enige tijd minder tijd aanwezig was dan haar arbeidsomvang per week.

Belediging via app
Ook een mannelijke ambtenaar ontving een officiële waarschuwing nadat hij de ex, vanuit een voormalige relatie met een medewerker binnen hetzelfde team, had beledigd binnen een groepsapp. Dit had een grote weerslag op haar en het team.

Negatieve uitlatingen
Een andere officiële waarschuwing werd uitgevaardigd, nadat een ambtenaar bewust zeer negatief over collega A sprak bij het inwerken van een nieuwe collega B, terwijl collega A binnen gehoorafstand was, evenals andere collega’s.

Schoonmaak turk
Tenslotte werden twee ambtenaren officieel berispt omdat zij samen, aan het eind van dag, op het werkbakje van een collega een briefje plakten met de tekst: wij zijn geen schoonmaak turk dank u.

Vermoedelijke verslaving
Ernstiger werd het bij twee ambtenaren waarbij er een vaststellingsovereenkomst werd afgesloten. Aanleiding bij één geval is dat de betrokkene geld te leen vroeg aan collega’s en collega’s signalen afgaven van een vermoedelijke verslaving.

Fake-afspraken
Tenslotte had een ambtenaar al eens een officiële waarschuwing ontvangen en liep er bij de de man een functioneringstraject. Opnieuw bleek uit de systemen dat de betrokkene fake-afspraken maakte in het interne administratie-systeem, waardoor hij langer of meer pauzes had. Dit was ook al een paar jaar eerder aan de hand geweest en destijds met een waarschuwing afgedaan.

3300 meldingen in Nederland
De onderzoeksredactie van RTL-Nieuws vroeg alle Nederlandse gemeenten om alle ontvangen meldingen van wangedrag en niet-integer handelen openbaar te maken. Alle gemeenten die reageerden (331 van de 342) waren samen goed voor 3300 meldingen.

Relatief beperkt
Maarten Jan Stuurman, woordvoerder van de gemeente Deventer, geeft aan ieder voorval te betreuren: “Iedere melding is er natuurlijk één te veel. Wij besteden er intern erg veel aandacht aan, zowel via ons eigen netwerk (Intranet) als ook bij elke introductie wordt aangegeven dat wij hier scherp op zijn en er altijd ruimte is voor meldingen.” Met ruim duizend medewerkers, momenteel zelfs 1400, zijn het er gemiddeld twee per jaar: “Het is goed dat er gemeld wordt als er iets is en in verhouding is het bij ons gelukkig relatief beperkt.”

Erik van Luttikhuizen
HOOFDREDACTEUR

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

1,800FansLike
2,069VolgersVolg
2,127VolgersVolg
3,520AbonneesAbonneer
× App de radiostudio