Vape hype wordt geremd door verbod op smaakjes

Leestijd: 3 minuten

Vanaf 1 januari is het gedaan met de meest uiteenlopende smaakjes . Het nieuwe ‘smaakjesverbod’ op e-sigaretten is dan van kracht. Staatssecretaris Maarten van Ooijen (VWS): Al die zoete smaakjes zijn er overduidelijk gericht op het aanspreken van een nieuwe jonge doelgroep. Vapen is voor heel veel jongeren in korte tijd iets heel normaals geworden en daar moeten we echt iets tegen doen.”

Vanaf 1 januari 2024 mogen e-sigaretten met een smaakje zoals cola, perzik, suikerspin en karamel niet meer verkocht worden. Het smaakjesverbod is een maatregel van het kabinet om de opkomst van e-sigaretten (ook wel ‘vapes’ genoemd) onder met name jonge gebruikers tegen te gaan.

20% van de jongeren roken vaped
Uit recent onderzoek van het Trimbos Instituut blijkt dat ongeveer 1 op de 5 jongeren tussen 12 en 25 jaar vapes heeft gebruikt in het afgelopen jaar. Veel van deze jongeren roken ook gewone sigaretten. Omdat winkels een jaar de tijd hebben gehad om zich aan te passen aan nieuwe regels, gaat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vanaf januari direct controleren of winkels zich houden aan het verbod op bepaalde smaakjes in vapes. Vanaf dan mogen alleen e-sigaretten met tabakssmaak nog worden verkocht.

Smaakjes ten doel jongeren te bereiken
Staatssecretaris Maarten van Ooijen (VWS): “We kijken hier al even naar uit, maar vanaf 1 januari komt er echt een einde aan de verkoop van die rare zoete smaakjes van vapes. Smaken als ‘unicorn-vanilla’ of ‘rainbow-lollipop’ zijn overduidelijk niet bedoeld om volwassen rokers van hun tabaksverslaving af te helpen, maar gericht op het aanspreken van een nieuwe jonge doelgroep. Vapen is voor heel veel jongeren in korte tijd iets heel normaals geworden en daar moeten we echt iets tegen doen. Niet alleen omdat vapen zelf allerlei gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Maar ook omdat zo’n 70% van de vapers het roken van tabak combineert met vapes. Om die superbelangrijke rookvrije generatie dichterbij te brengen en de gezondheid van jongeren te beschermen, is het essentieel dat we dit doen.”

€4500 boete
Als je vapes verkoopt met smaken die niet voldoen aan de regels van de Tabaks- en rookwarenwet – alleen e-sigaretten met tabakssmaak mogen nog worden verkocht – dan kan de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) een boete opleggen tot 4.500 euro. Dit staat vastgesteld in de wet. Daarnaast kunnen producenten, importeurs en verkopers worden gedwongen om de producten uit de handel te halen. Dit betekent dat ze een boete moeten betalen elke keer dat ze betrapt worden op het niet naleven van de regels, zoals het terughalen van de vapes uit de winkels. De hoogte van deze boete wordt per bedrijf bepaald en kan veel hoger zijn dan 4.500 euro.

E-sigaret en vapen
Vapen is een ander woord voor dampen, elektronisch roken en e-roken.
Dit wordt gedaan met een elektronische sigaret, die weer gebruik maakt van een vloeistof (e-liquid).
Een e-sigaret, of elektronische sigaret, werkt door een vloeistof te verdampen. Deze vloeistof, ook wel e-liquid genoemd, bevat verschillende smaakstoffen en andere stoffen. Als deze vloeistof wordt verhit, ontstaat er damp die de gebruiker kan inademen. In tegenstelling tot gewone sigaretten bevat deze vloeistof geen tabak, maar vaak wel nicotine.

Aantrekkelijke smaakstoffen
In een e-sigaret zitten smaakstoffen die ervoor zorgen dat het lekker smaakt en de bittere smaak van nicotine verbergen. Vooral jongeren vinden e-sigaretten aantrekkelijk vanwege de vele (vaak zoete) smaken waaruit ze kunnen kiezen. Mensen die gewend zijn aan tabak en beginnen met e-sigaretten, geven de voorkeur aan smaken die naar tabak smaken, omdat het lijkt op het roken van een gewone sigaret. Het gebruik van een e-sigaret door jongeren die niet roken, kan hen echter soms aanzetten om te beginnen met gewoon roken.

Legenda: Tabak 16%, Menthol/mint 8%, Noten 1%, Kruiden 1%, Koffie/thee 3%, Alcoholische dranken 2%, Andere dranken 6%, Fruit – bessen 13%, Fruit – citrus 5%, Fruit – tropisch 7%, Fruit – anders 13%, Dessert 10%, Snoep 5%, Anders zoet 5%, Overige smaken 1%, Smaakloos 2%.

Bron: RIVM

Erik van Luttikhuizen
HOOFDREDACTEUR

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

1,800FansLike
2,069VolgersVolg
2,127VolgersVolg
3,520AbonneesAbonneer
× App de radiostudio