Een muzikaal stukje historie van Deventer: Muziekkoepel Nering Bögel

Leestijd: 2 minuten

Deventer kent veel historie. Denk aan de Lebuinuskerk, de Wilhelminabrug en Deventer koek. Aan de overkant van de IJssel staat ook een historisch stukje Deventer: de Muziekkoepel Nering Bögel op het Worpplantsoen. Dé centrale plek voor activiteiten en bovendien een beeldbepalend kenmerk van de Worp.

De eerste, originele muziekkoepel met een kiosk is in 1853 gebouwd door aannemer E. van der Woerd. Circa 100 jaar later wordt de muziekkoepel met kiosk gesloopt. “Wellicht omdat de belangstelling voor openlichtconcerten afnam in die tijd”, vertellen Marion Kemeling en Agnes Heideman, vrijwilligers van de muziekkoepel. Jaren later wordt in 2006 het Worpplantsoen grondig onderhanden genomen en kon het muziekpodium in 2011 weer officieel worden gebruikt.

Iedere zondag vol programma
Van begin mei tot eind september worden er wekelijkse zondagmiddagconcerten gegeven. Er wordt gestart met een ‘kleinere’ act, zoals een singer-songwriter of semi-akoestische groep. Daarna wordt er een grotere act gespeeld. Dat kunnen bands zijn die muziek uit de sixties spelen, pop-rock-blues-cover bands, maar ook koren en bigbands. “We proberen het programma zo divers mogelijk te maken. Daarmee maken we een bezoek aan het Worpplantsoen voor veel mensen aantrekkelijk.”

Een programmeur stelt op basis van het aanbod het programma samen. Groepen uit de regio Deventer en omgeving krijgen voorrang bij de programmering.

Kosten en kosten dekken
Een bezoekje brengen aan de muziekkoepel is gratis: “We vinden de laagdrempeligheid belangrijk: de muziekkoepel en het programma is bedoeld voor jong en oud. Iedereen is welkom.” Om onder andere de muziekkoepel te onderhouden en de artiesten te kunnen betalen worden er kosten gemaakt, deze kosten worden op verschillende manieren gedekt. De kiosk is een belangrijke bron van inkomsten voor de muziekkoepel: “Daarom vinden we het ook fijn dat de bezoekers bij ons hun drankje kopen.” Ook wordt er elke zondag rondgegaan ‘met de pet’, wat in het geval van de koepel een gitaar is. Volgens Marion en Agnes levert dat een mooie bijdrage op.

Naast de inkomsten van bezoekers komt er ook geld in het ‘laatje’ door sponsors en donateurs. Ook ontvangen ze elk jaar subsidie van de gemeente Deventer. Doordat de muzikale koepel volledig draait op een team van ongeveer 50 vrijwilligers hebben ze geen personele kosten.

Een deel van de vrijwilligers van de muziekkoepel

Burenruzies voorkomen
De muziekkoepel heeft meerdere buren, en die houden ze graag te vriend: “We vinden het heel belangrijk om goede buren te zijn en te blijven. Daarom hebben we met omwonenden van de muziekkoepel met enige regelmaat contact. Zo spreken we met de muzikanten af dat het volume binnen een bepaalde grens moet blijven.” Ook wordt er rekening gehouden met de programmering zodat er niet teveel ‘harde’ rockbands optreden. “Door naar elkaar te luisteren en rekening met elkaar te houden, kunnen we het voor iedereen plezierig houden!”

Nieuw bestuur en secretatis gezocht
Het vorige bestuur van de muziekkoepel heeft afscheid genomen, daarom is er nu behoefte aan nieuwe bestuursleden. Ook de secretaresse heeft in het najaar afscheid genomen en dus zijn ze hard op zoek naar iemand die deze (vrijwillige) functie wil invullen. Bij haar afscheid ontving ze de Deventer Stadsspelt: “Daarmee laat Deventer zien hoezeer ons werk voor de muziekkoepel gewaardeerd wordt!”

Geïnteresseerden kunnen voor meer informatie een mailtje sturen naar: bestuur@muziekkoepelworp.nl

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

1,800FansLike
2,069VolgersVolg
2,127VolgersVolg
3,520AbonneesAbonneer
× App de radiostudio