Nieuwe kleur voorrangsvoertuigen Crisisorganisatie Veiligheidsregio IJsselland

Leestijd: 2 minuten

De crisisorganisatie van Veiligheidsregio IJsselland beschikt sinds kort over groene voorrangsvoertuigen met blauw-witte strepen. De bestuurders zijn officieren van dienst Bevolkingszorg en Communicatie en opgeleid voor het rijden met een voorrangsvoertuig. Lizette Tijink, Hoofd Bevolkingszorg, vertelt waarom zij tevreden is met de nieuwe voertuigen.

“Wit, geel en rood hebben we al voor de politie, geneeskundige hulpverlening en de brandweer. Groen is de landelijke huisstijl van de crisisorganisaties van de 25 veiligheidsregio’s. We zijn daarmee beter zichtbaar en herkenbaar. In de nabije toekomst gaan we door met vergroenen. De mobiele commando unit, waarin het afstemmingsoverleg tussen de diensten plaatsvindt, wordt groen. Hetzelfde geldt voor de dienstauto’s van onze informatiemanagers. Zodra deze toe zijn aan vervanging, komen er ook groene voertuigen voor in de plaats.”

De taken van de bestuurders liggen op het terrein van opvang en verzorging van mensen tijdens (brand)incidenten, rampen of crises en informatie verstrekken aan publiek en pers.

Van rampenbestrijding tot geneeskundige hulpverlening
Veiligheidsregio IJsselland bestaat uit brandweer, crisisbeheersing en rampenbestrijding en de geneeskundige hulpverlening in de regio (GHOR). De organisatie voorkomt en beperkt risico’s waar het kan en bestrijden incidenten waar het moet. Dit doen zij niet alleen, maar samen met hulpdiensten, crisispartners en elf gemeenten.

De elf Overijsselse gemeenten waar Veiligheidsregio IJsselland voor werkt zijn: Dalfsen, Deventer, Hardenberg, Kampen, Olst-Wijhe, Ommen, Raalte, Staphorst, Steenwijkerland, Zwartewaterland en Zwolle.

Gecoördineerde aanpak van de hulpdiensten
De crisisorganisatie van Veiligheidsregio IJsselland is aanzet bij zogeheten GRIP-incidenten. Dit zijn branden of incidenten die vragen om een gecoördineerde aanpak van de hulpdiensten. Er is in zo’n situatie afstemming nodig tussen de hulpverleningsdiensten en andere betrokken partijen. Iedereen die een rol vervult in de crisisorganisatie van Veiligheidsregio IJsselland wordt daar regelmatig op getraind.

Foto: Veiligheidsregio IJsselland

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

1,800FansLike
2,069VolgersVolg
2,127VolgersVolg
3,520AbonneesAbonneer
× App de radiostudio