Oekraïense vluchtelingen verhuizen naar Raalte: einde aan opvang op De Statenhorst in Heino

Leestijd: 2 minuten

Het is al bijna twee jaar geleden dat de oorlog in Oekraïne uitbrak. Veel Oekraïners zijn gevlucht naar Nederland, waarvan tientallen onderdak hebben kunnen vinden in de gemeente Raalte. Een deel verhuist deze maand van Heino naar Raalte. De locatieleider in Heino is dankbaar dat de Oekraïners er zo’n lange tijd een veilige en fijne plek hebben kunnen krijgen.

Na de uitbraak van de oorlog in Oekraïne werden vluchtelingen opgevangen in Heino. Ongeveer 100 Oekraïners gingen op de bovenste verdieping van woonzorglocatie De Statenhorst wonen. “Dat aantal is in de loop van tijd wat gedaald. Een deel van de mensen is naar het Mirtehuis in Heeten verhuisd en een deel is teruggekeerd naar Oekraïne”, aldus de Heinose locatieleider.

Einde aan opvang op De Statenhorst
Met de verhuizing van 51 Oekraïners van de Statenhorst in Heino naar het voormalige kantoorpand aan de Arkelstein 2 in Raalte, komt er einde aan de opvang op de Statenhorst. De locatieleider leidt de opvanglocatie voor Oekraïners samen met een collega. Het afgelopen jaar deed hij dit in Heino en vanaf deze maand in Raalte. Volgens de locatieleider verhuizen de huidige bewoners en hun spullen in vier dagen tijd naar hun nieuwe plek.

In het begin wennen, maar uiteindelijk dankbaar
“Het was in het begin best wennen”, aldus de locatieleider. “Voor de Oekraïners, de vaste bewoners van de woonzorglocatie en voor omwonenden. Maar we zijn dankbaar dat de Oekraïners hier zo’n lange tijd een veilige en fijne plek hebben kunnen krijgen.” Daarnaast zijn de Oekraïners volgens hem toe aan de verhuizing en krijgen ze in Raalte iets meer ruimte: “Over het algemeen krijgt elk gezin een eigen appartement of studio. En elk appartement is voorzien van een eigen keuken.”

Woningaanbod aangevuld
Naast de verbetering van leefomgeving, wordt met de verbouwing van het kantoorpand in Raalte ook het woningaanbod aangevuld. Het pand stond namelijk al enige tijd leeg. “Het kantoorpand is in korte tijd flink opgeknapt en heeft nu vier verdiepingen met 32 appartementen”, maakt wethouder Alexander Kreule duidelijk. De onderste twee verdiepingen worden op dit moment verhuurt door SallandWonen aan spoedzoekers en de andere twee door de gemeente voor de opvang van Oekraïners. Kreule: “Mocht opvang voor Oekraïners niet meer nodig zijn, dan komen deze twee verdiepingen beschikbaar voor gewone verhuur.”

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer
× App de radiostudio