In het auditorium van het Deventer Ziekenhuis zijn voor de tiende keer de Pioneers in HealthCare Vouchers uitgereikt. Pioneers in HealthCare (PIHC) is een samenwerking van zorgorganisaties en kennisinstellingen in Salland en Twente om onderzoek en innovatie in medische technologie te stimuleren.
Tien keer 60.000 euro kan er worden besteed aan iedere zorginnovatie. Met het PIHC fonds stimuleren de hogeschool Saxion, de Universiteit Twente (UT, Technisch Medisch Centrum), MST, Deventer Ziekenhuis en Ziekenhuis Groep Twente (ZGT) duurzame samenwerking tussen de wereld van nieuwe technologie en de medische praktijk. De nadruk ligt op toepassingen die leiden tot patiëntvriendelijkere en betere zorg.
Nauwe samenwerking
De vijf zorg- en onderwijspartijen werken hierin nauw samen. Een voorwaarde bij het aanvragen van een voucher is dat er een technisch aspect aan zit en dat er minimaal één ziekenhuis én één onderwijsinstituut betrokken is. ‘Onderzoek en innovaties hebben vaak een lange adem nodig’, zegt Eric Kroon, lid raad van bestuur Deventer Ziekenhuis tijdens de uitreiking. ‘Mooi om te zien dat er nu na tien jaar daadwerkelijk (zelfs wereldwijd) baanbrekende innovaties op de markt zijn gekomen die mede dankzij het PIHC-fonds zijn ontstaan.’
Mooi voorbeeld
Een mooi voorbeeld ervan is een innovatie voor een veilige, effectieve en gemakkelijk toepasbare oplossing voor een hoes voor de bestaande kruik ter voorkoming van hypothermie en brandwonden. Pasgeborenen hebben in de eerste weken na de geboorte moeite met op temperatuur blijven en kunnen daardoor onderkoeld raken. Hypothermie kan voor pasgeborenen nadelige gevolgen hebben. Daarom worden zij op temperatuur gebracht en gehouden met kruiken. Echter, kan dit gebruik tot brandwonden leiden. Het onderzoek van Monique Gorissen heeft hiermee de voucher in de wacht gesleept.
Voucher
Nog 9 initiatieven ontvingen een voucher. Onder meer een continue glucose meting (CGM) op de Intensive Care en stabiele implantaten die de kwaliteit van leven voor vrouwen met ernstige bekkeninstabiliteit te verbeteren. (PSI-FUSE).
In 2022 kreeg de KNO-maatschap een voucher voor de doorontwikkeling van een 3D-bril waarbij supervisie op afstand mogelijk is. Een arts kan dan een fellow begeleiden van de poli en zelfs kan iemand elders in Nederland meekijken bij een operatie.