Leerlingen maken vanaf vandaag voor het eerst de doorstroomtoets. Dit is een belangrijke test die bepaalt naar welke middelbare school ze kunnen gaan. Normaal gesproken werd de eindtoets pas in april of mei afgenomen, maar nu gebeurt dat eerder. Tussen 29 januari en 18 februari maken ongeveer 170.000 leerlingen in groep 8 deze toets.
Het goede nieuws is dat ze zich daarna allemaal op hetzelfde moment kunnen aanmelden bij de middelbare school. Dit gebeurt in maart en zo hebben alle leerlingen evenveel kans om op de school van hun keuze te komen.
Oude situatie
Tot nu toe was er een oude eindtoets in april of mei. Leerlingen meldden zich dan al aan bij de middelbare school met een voorlopig schooladvies. Afhankelijk van de eindtoetsresultaten kon dat advies worden aangepast. Nu, met de doorstroomtoets, wordt het voorlopige advies verplicht aangepast als de toets beter is dan verwacht. Dit zorgt ervoor dat leerlingen een eerlijkere kans krijgen om op de school van hun voorkeur te komen.
Band met leerlingen
Minister Paul benadrukt dat leraren al acht jaar lang een band hebben opgebouwd met de leerlingen en goed weten welk schooltype het beste bij hen past. De doorstroomtoets is een laatste controle. Als een leerling beter presteert dan verwacht, moet de school het advies aanpassen. Dit gebeurt alleen in het belang van de leerling.
Voorlopig schooladvies
Om ervoor te zorgen dat leerlingen op de juiste middelbare school belanden, kijken basisscholen naar hun capaciteiten en ervaringen. Het voorlopige schooladvies, dat leerlingen tussen 10 en 31 januari ontvangen, wordt gebaseerd op observaties en professionele ervaringen, inclusief gegevens uit het leerlingvolgsysteem.
Gelijke kansen
De doorstroomtoets is de laatste stap en kijkt naar taal- en rekenvaardigheden. Het geeft aan welk schooltype het beste bij de leerling past op basis van individuele prestaties. Als de leerling beter presteert dan verwacht, moet de school het advies aanpassen. Deze nieuwe regels voorkomen dat een leerling onbedoeld een te laag advies krijgt en zorgen voor gelijke kansen in het vervolgonderwijs.
Keuzes scholen
Scholen hebben de vrijheid om één van de zes door de overheid goedgekeurde doorstroomtoetsen te kiezen, zowel digitaal als op papier. De toets duurt maximaal twee dagdelen en scholen mogen zelf bepalen wanneer ze de digitale toets afnemen. De papieren toets wordt op 6 en 7 februari door alle leerlingen tegelijk gemaakt om vragen en antwoorden te voorkomen.
Tip ons!
Heb jij nieuws uit Salland en wil je ons daarvan op de hoogte brengen?
Mail ons via redactie@salland1.nl