Met biodiversiteit zit het wel goed in Salland

Leestijd: 2 minuten

De natuur in Salland is rijk aan diversiteit, met maar liefst 42 unieke soorten flora en fauna per vierkante kilometer. Deze overvloed aan soorten ligt 12% boven het landelijke gemiddelde van 38 unieke soorten per vierkante kilometer. Deze bevindingen zijn gebaseerd op een grootschalig onderzoek van thuisstudieplatform Laudius, dat gebruikmaakte van 75 miljoen waarnemingen van de Global Biodiversity Information Facility.

Van kleurrijke bloemen tot krachtige eiken en van vlinders tot paddenstoelen, Salland herbergt een indrukwekkende verscheidenheid aan flora en fauna. Om de diversiteit op gemeentelijk niveau te meten, is ook het aantal geregistreerde unieke soorten in een gemeente berekend, gebaseerd op waarnemingen van de afgelopen 70 jaar per vierkante kilometer.

Salland goed vertegenwoordigd
In de gemeente Olst-Wijhe vind je 50 soorten per km². De Sallandse gemeente prijkt hiermee op de vijfde plaats van de in Overijssel aangeleverd cijfers. Bovenaan de lijst met Overijsselse gemeenten is Steenwijkerland met 75 soorten per km². Ter vergelijking: in een gemiddelde Nederlandse gemeente zijn 38 unieke soorten waargenomen.

Opvallende waarnemingen
Diersoorten als de muskusrat werden in Overijssel in de afgelopen 70 jaar maar liefst 96.681 keer gespot. Andere veelvoorkomende waarnemingen zijn de buizerd (35.344) en de grote zilverreiger (31.151). Voor planten zijn de gestreepte witbol en riet frequent gezien, terwijl de vliegenzwam de leiding heeft bij paddenstoelen, met 2.305 waarnemingen in de afgelopen 70 jaar.

In de gemeente Deventer zijn 59 van de 94 bedreigde vogelsoorten waargenomen. Het gaat om soorten vogels die zijn verdwenen uit Nederland, ernstig worden bedreigd of waarvan de populatie erg kwetsbaar en gevoelig is.

Onderzoeksmethode
Het online thuisstudieplatform Laudius analyseerde bijna 75 miljoen waarnemingen uit de periode 1946-2022, afkomstig van de Global Biodiversity Information Facility (GBIF) en andere databronnen. De gegevens omvatten verspreiding van soorten, biologische eigenschappen en ecologische relaties. Waarnemingsbias en de zichtbaarheid van soorten werden in overweging genomen bij het trekken van conclusies. Laudius is een online opleidingsinstituut met een breed scala aan erkende thuisstudies, variërend van zelfstandig tot begeleid leren. De cursussen, ISO- en CRKBO-gecertificeerd, leiden op voor diverse erkende opleidingen en branchediploma’s.

Tip ons!
Heb jij nieuws uit Salland en wil je ons daarvan op de hoogte brengen?
Mail ons via redactie@salland1.nl

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer
× App de radiostudio