Onderzoeksjournalistiek programma Zembla zocht uit dat de nazorg voor brandweerlieden met PTSS (posttraumatische stress-stoornis) in bepaalde regio’s ernstig te kortschieten. Veiligheidsregio IJsselland erkent de ernstige gevolgen die een trauma met zich mee kan brengen. De Veiligheidsregio doet haar uiterste best de nazorg te leveren die de brandweerlieden nodig hebben.
In de reportage van Zembla blijkt de nazorg bij trauma’s vaak niet op orde. Brandweerlieden worden gekort op hun salaris, moeten zelf psychologische ondersteuning regelen en komen in slepende juridische procedures terecht. Ook heeft de brandweer zelf nauwelijks zicht op de omvang van het probleem.
Veiligheidsregio IJsselland
“Dit schetst een enigszins eenzijdig beeld”, vertelt Hilde Bos communicatieadviseur van Veiligheidsregio IJsselland: “Brandweerwerk is fysiek en mentaal zwaar werk, dat bovendien vaak in de medewerker diens eigen omgeving wordt uitgevoerd. Er is helaas altijd een kans dat medewerkers traumatische ervaringen meemaken.” Een probleem waar de Veiligheidsregio serieus mee omgaat: ” Na een ingrijpend incident worden onze collega’s opgevangen door het TCO (team Collegiale Ondersteuning). Via nazorggesprekken bieden zij hulp en ondersteuning om ingrijpende incidenten bespreekbaar te maken en te verwerken.
Professionele hulp
Als blijkt dat een medewerker mentale klachten ervaart, schakelen we het Instituut Voor Psychotrauma, IVP ARQ, in voor professionele hulp. Daarnaast is het zo dat wij, wanneer de bedrijfsarts PTSS als gevolg van het brandweerwerk heeft geconstateerd en dit vaststelt als beroepsziekte, dit ook behandelen als beroepsziekte. Vervolgens handelen we volgens de rechtspositie van de medewerker. In zo’n geval wordt er geen loonkorting toegepast en worden behandelingen vergoed. Wij vinden het uiterst belangrijk dat elke medewerker zich gesteund voelt in de organisatie.”
Posttraumatische stressstoornis of PTSS is een psychische aandoening die kan ontstaan na het meemaken van schokkende, traumatische ervaringen. Het voelt dan alsof de nare gebeurtenis men achtervolgt met nachtmerries en levensechte herinneringen (flashbacks). Mensen kunnen zich hierdoor zo slecht voelen dat het moeilijk is om de dagelijkse dingen te doen.
Individuele zorg
De gevolgen van opgelopen trauma’s zijn voor iedereen anders. “Niet iedereen krijgt last van PTSS en is elk trauma uniek. We willen daarom ook deskundige en individueel gerichte zorg bieden. We proberen mee te geven aan collega’s dat ze om hulp kunnen en mogen vragen. We doen al veel en hopen altijd meer te kunnen doen in zulke gevallen. Zo zijn we vorig jaar begonnen met het thema ‘Nazorg en Veerkracht’ waarbij we ook aandacht leggen op de preventie en bewustwording van mentale problemen”, aldus Bos.
Landelijke aandacht
Met het item van Zembla krijgt de situatie nu landelijk aandacht. Hoewel de grote problemen die Zembla schets in Salland niet voor lijken te komen, is de aandacht voor het probleem wel belangrijk. Verschillende landelijke initiatieven voor betere nazorg zijn al opgezet om in de toekomst deze mistanden uit te kunnen sluiten.
Tip ons !
Heb jij nieuws uit Salland en wil je ons daarvan op de hoogte brengen?
Mail ons via redactie@salland1.nl