Het landelijke project Theater aan de Dam doet nu ook Olst aan. In dit project acteren jongeren tussen de 12 en 22 jaar in een zelfgemaakte voorstelling over het thema herdenking en Tweede Wereldoorlog. Begeleid door een theatermaker dompelen ze zich om in de beleving van 4 en 5 mei en wat dit voor anderen en henzelf betekent. ‘Ut Huus’ zoekt daarom nieuwsgierige spelers die vanaf april mee willen bouwen en spelen in deze bijzondere voorstelling.
Fieke van der Panne, voormalig theatermaker en regisseur is werkzaam als cultureel werker bij Ut Huus in Olst en kwam op het idee dit project naar Olst te halen: “Het project bestaat landelijk sinds 2012 en ik heb dit meerdere malen in Zwolle begeleid. Omdat Olst echt een gemeenschap is waar het 4 mei comité erg actief is, leek het mij dé plek om dit hier op te zetten.”
Spelen maar wel met met betekenis
Fieke geeft aan dat de voornaamste insteek is leuk en ontspannen spelen: “Natuurlijk zit er in dit onderwerp een diepere laag. We willen hiermee bereiken dat deze generatie alert blijft op het bestrijden van ongelijkheid, geweld en discriminatie.”
Hoe komt de voorstelling tot stand?
Fieke legt uit: “Het is de bedoeling dat de jongeren eerst ouderen gaan interviewen. Dit levert verhalen op die de basis gaan vormen voor de voorstelling. Samen met een professionele theatermaker gaan ze hiermee aan de slag om dit verder uit te bouwen en bij te schaven. Uiteindelijk wordt deze gepresenteerd op een nader te bepalen locatie in Olst.”
Geen oorlogoutfits
Fieke vervolgt: “De jongeren gaan geen oorlogje spelen of in de huid kruipen van verzetsstrijders. Ze blijven in eigen kleding en vertellen het verhaal op basis van het interview met de ouder maar vanuit eigen perspectief. Dit maakt de jongeren ook meer betrokken.”
Missie van de organisatie
Fieke: “Het bezig zijn met ‘Theater Na de Dam’ zorgt voor een stukje bewustwording bij jongeren maar ook bij het publiek. De organisatie wil de nog niet vertelde en onbekende verhalen herdenken en overbrengen. Het doel hiervan is het mogelijk maken van een grenzeloze en tijdloze verbinding en wederzijds begrip tussen de acteurs, makers en publiek.”
Jongeren zijn bewuste theatermakers
Als theatermaker weet Fieke als geen ander hoe dit onderwerp aanvoelt: “Je voelt als speler de kwetsbaarheid en ook de noodzaak van het vertellen van deze verhalen. Ik heb ervaren dat juist jongeren zich hier echt mee bezighouden. Er gebeurt nu zoveel in de wereld.”
Wat is Theater Na de Dam?
Op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei om 21.00 uur zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich in om deze dag van extra betekenis te voorzien. Elk jaar spelen gelijktijdig meer dan honderddertig voorstellingen die ieder op hun eigen manier betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog.
Ben je enthousiast en wil je meedoen aan dit bijzondere project? Speelervaring is niet vereist. Een professionele theatermaker begeleidt de voorbereiding en het spel. Wel dien je beschikbaar te zijn voor de repetities, voorafgaand aan de voorstellingen, op 3 en 4 mei. Opgeven kan door te mailen naar: f.vanderpanne@uthuus.nl
Tip ons:
Heb jij nieuws uit Salland en wil je ons daarvan op de hoogte brengen?
Mail ons via redactie@salland1.nl