Vannacht, even na 12 uur, werd de brandweer van Wesepe en Wijhe gealarmeerd over een autobrand aan de Boxbergerweg in Olst. De brand laaide steeds opnieuw op, maar de oorzaak hiervan is onduidelijk. Wel gebeurde het op een mysterieuze plek, namelijk vlak naast het ‘vervloekte’ Stenen Kruis in buurtschap de Eikelhof. Boer Assink woont tegenover het kruis: “Ik lag al op bed en hoorde opeens stemmen.”
De bestuurder wilde stoppen nadat het airbaglampje ging branden, maar de remdruk viel weg. Kort daarna zag hij vlammen onder de motorkamp. Niemand raakte gewond bij het incident. Nadat de auto geblust was, heeft een berger de auto afgesleept. De sleper verbaasde zich erover hoever de auto was afgebrand.
Hoorde opeens stemmen
Assink: “Ik lag al op bed en hoorde opeens stemmen. Toen ik naar buiten keek, stond de auto al in lichterlaaie. Het was geen elektrische auto en het vuur wilde niet gemakkelijk doven.” Volgens de ANWB kan het, bij elektrische auto’s, door omstandigheden lijken alsof een autobrand uit is. In werkelijkheid kan de brand later vanzelf weer aanwakkeren. Of de autobrand iets met het kruis te maken heeft? Daar wilde Assink het liever niet over hebben. De brandweer van Wijhe moest de brandweer van Wesepe te hulp schieten, aangezien het water van de Weseper brandweer bijna op was.
Duister verhaal uit 1493
De autobrand vond vlak naast het Stenen Kruis plaats, waarover al honderden jaren veel mysterieuze verhalen de ronde doen. “Het blijft duister wat er echt is gebeurd”, vermeldt het Canon van Nederland over het kruis. Het oude zandstenen kruis, van ruim twee meter hoog, heeft een vlak wapenschild en stamt uit het jaar 1493. Op de armen van het kruis staat een tekst gebeiteld die zou verwijzen naar Johannes Lueckens.
Om het leven gekomen
Volgens de legende zou de man op de plek van het kruis door een ongeluk of door geweld om het leven zijn gekomen. Dit gebeurde op een donderdag na Sint-Michielsdag (29 september), een christelijk herfstfeest dat tegenwoordig steeds meer als een oogstfeest gezien mag worden, in 1493. Aan voorbijgangers wordt gevraagd om te bidden voor de ziel van Lueckens. Wie hij was of onder welke omstandigheden hij precies om het leven kwam, is nog altijd onduidelijk.
Volgens een plaatselijke sage (traditioneel volksverhaal) heerst er een vloek op het kruis. Zo zou iedereen die het kruis probeert te verplaatsen, daar onherroepelijk vreselijke gevolgen van ondervinden.
Tip ons:
Heb jij nieuws uit Salland en wil je ons daarvan op de hoogte brengen?
Mail ons via redactie@salland1.nl