Er gaat nog veel mis in Deventer in de aanpak van dak- en thuislozen. Zo blijkt dat 61 jongeren, die eerder bij de gemeente in beeld waren, ‘kwijt’ zijn. Het plan van de gemeente om eind 2024 geen dak- en thuisloze jongeren meer te hebben lijkt een utopie.
In het ‘Tussenrapportage plan van aanpak jongeren in een kwetsbare positie’ worden op dit moment geen dak- en thuislozen genoemd. Gezien de landelijke trend is het moeilijk te geloven dat Deventer geen zwerfjongeren meer kent. Daarom stelden Kitty Schmidt, voorzitter van Deventer Sociaal, en Eva Sipman van de VVD, n.a.v. het rapport zeer kritische vragen aan het college van de gemeente Deventer.
De motie
Kitty Schmidt was met stomheid geslagen toen ze het tussenrapport onder ogen kreeg: “In 2021 is een motie aangenomen om Deventer in 2024 zwerfjongeren vrij te krijgen. In dit tussenreportage zien we dat daar niks van terecht komt. We vragen ons echt af wat voor beleid er de afgelopen twee jaar is gevoerd.”
De hand vasthouden
Van de ‘warme overdracht’ die jongeren van moment van melden tot huisvesting zouden moeten ontvangen is weinig terug te zien: “Zodra zulke kwetsbare jongeren in beeld komen, moeten we ze de hand vasthouden totdat er een oplossing voor ze is. Zo is dit ook afgesproken. Nu blijkt dat niemand weet waar de 61 jongeren die worden genoemd in de Regionale Verkenning zijn gebleven! Op dit moment is er bekend dat er vier zwerfjongeren in de nachtopvang verblijven. Met de huidige gang van zaken maken wij ons grote zorgen of deze jongeren wél in beeld blijven”, aldus Schmidt.
Tekst gaat verder onder de tweet
Bankslapers
De eerste stappen die genomen lijken te moeten worden, is de definitie van dak- en thuislozen helder krijgen. De definitie in het tussenrapport wijkt namelijk af van de afgesproken definitie in de motie. Zo zijn ‘bankslapers’, personen die slapen bij vrienden, kennissen of familie, op dit moment volgens de gemeente geen daklozen. Echter staat het zo wel in de aangenomen motie.
ETHOS methode
Ook is de manier van tellen niet optimaal. Schmidt: “De gemeente lijkt niet in staat om de doelgroep in kaart te brengen. Daarom stellen wij voor om alsnog de ETHOS methode van tellen te gebruiken om overzicht te houden.”
ETHOS staat voor ‘European Typology of Homelessness and Housing Exclusion’ en is in 2006 in Vlaanderen ontwikkeld door Prof dr. Koen Hermans van de Katholieke Universiteit (KU) Leuven.
Eendaagse telling
De methode gaat uit van een eendaagse telling in een gemeente of regio. Alle organisaties of mensen die in aanraking komen met dak- en thuisloze mensen, vullen op de dag van de telling vragenlijsten in over mensen die vallen in de ETHOS categorieën. Naast gemeentelijke diensten en de maatschappelijke opvangorganisaties doen bijvoorbeeld ook inloophuizen, ervaringsdeskundigen en ziekenhuizen mee, zodat ook minder zichtbare groepen geteld worden.
Zes weken de tijd
De vragen dienen binnen zes weken door het college behandeld te worden. De kwestie krijgt zeker nog een staartje, want: “Hier is het laatste woord nog niet over gesproken”, aldus Schmidt.
Tip ons:
Heb jij nieuws uit Salland en wil je ons daarvan op de hoogte brengen?
Mail ons via redactie@salland1.nl