Deventer wil met €70.000 koloniaal en slavernijverleden met heden verbinden

Leestijd: < 1 minuut

Aandacht besteden aan het koloniale verleden en daarmee het heden en verleden met elkaar in verbinden brengen, dat is wat Deventer graag wil. Het college van burgemeester en wethouders heeft dit aan de gemeenteraad laten weten. Ze hebben het idee om een budget van 70.000 euro op verschillende manieren in te gaan zetten.

Het Etty Hillesum centrum besteed aandacht aan de slavernij via het platform SamenVrij!Deventer. Zij krijgen van de gemeente steun om programma’s te ontwikkelen over het thema.

SamenVrij!Deventer
Dit doen ze middels culturele activiteiten, lezingen en dialogen. Zo wordt de doorwerking bespreekbaar gemaakt van het slavernijverleden en de koloniale tijd in de tijd van nu. Het platform is vorig jaar opgericht door inwoners met wortels in de vroegere koloniën. Dit is gedaan in nauwe samenwerking met het Etty Hillesum Centrum.

Informatie speciaal voor de jongeren
Het platform wil een voorlichtingsprogramma opzetten over het slavernij- en koloniaal verleden, gericht op scholieren en docenten. Daarbij wordt ook het project ‘Koloniale sporen in mijn buurt’ voortgezet waarbij jongeren in gesprek gaan met ouderen uit de buurt die wortels hebben in de voormalige koloniën. Er staat ook een tentoonstelling over Molukkers in Deventer op het programma en een uitwisseling met een middelbare school in Suriname. Hiervoor wordt een bedrag van 40.000 euro beschikbaar gesteld.

Plaguette
Deventer heeft een (post-)koloniale periode gekend, deze worden gedocumenteerd en onder de aandacht gebracht. Deze wordt, als erkenning van het leed dat verbonden is met het slavernijverleden, aangebracht op de binnenplaats van het Stadhuis. Dit is wat het college graag wil, het is dan voor iedereen toegankelijk. Voor deze maatregelen wil het college 30.00 euro beschikbaar stellen.

Tip ons:
Heb jij nieuws uit Salland en wil je ons daarvan op de hoogte brengen?
Mail ons via redactie@salland1.nl

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer
× App de radiostudio