Het wiekenkruis (gevlucht) van De Wijhese Molen in Wijhe gaat vervangen worden om te voorkomen dat het afbreekt. De werkzaamheden bestaan uit verschillende onderdelen en zullen gevolgen hebben voor het verkeer rondom de molen. Molenaar Ekko van der Leeuw, van Stichting De Wijhese Molen, is enthousiast over de grote operatie: “Ik ben heel benieuwd hoe ze eruit komen te zien.”
“Her en der in Nederland zijn een aantal keren wieken afgebroken van molens”, geeft Van der Leeuw aan. “De Hollandsche Molen, een Nederlandse vereniging die zich inzet voor het behoud van windmolen en watermolens in Nederland, heeft een risico-inventarisatiemodel opgesteld waardoor iedere moleneigenaar kan bepalen hoe goed zijn of haar wieken nog zijn.”
Risico aanwezig
Van der Leeuw vult aan: “Wij hebben het model ingevuld en daaruit bleek dat dat risico inderdaad aanwezig was bij de molen in Wijhe.” “De twee stalen roeden die de vier wieken vormen, zijn dik 40 jaar oud. Ze zijn best vaak rondgegaan, dus er kunnen vermoeidheidscheurtjes ontstaan zijn. We hebben dit laten bekijken door een deskundige die zei dat we de molen, gezien de leeftijd, beter stil kunnen zetten. De molen heeft sinds juli 2022 niet meer gedraaid, omdat deze midden in het dorp staat en we geen risico willen nemen.”
Bijna 100.000 euro
De stichting kreeg hulp vanuit verschillende hoeken voor het nieuwe wiekenkruis: “We hebben subsidie gekregen van de provincie, de Hollandsche Molen, het Prins Bernhard Fonds en een crowdfundactie gehad”, maakt de molenaar duidelijk. “Een wiekenkruis kost ruim 93.000 euro. Er is maanden aan de wieken gewerkt en zijn nu klaar, ze moeten er alleen nog aan. En dat is een hele operatie, want de wieken zijn 24 meter lang. De oude wieken worden waarschijnlijk op locatie al in stukjes gezaagd en op een vrachtwagen naar de oudijzerboer gebracht.”
De werkzaamheden
Molenmakerij Vaags & Groot Wesseldijk BV begint maandag 3 juni met het demonteren van de oude houten ophekking. De werkzaamheden op maandag 10 juni staan in het teken van het loshalen en uitnemen van de oude molenroeden. Op diezelfde dag wordt de nieuwe molenroeden aangebracht en bevestigd. In week 24, 25 en eventueel 26 wordt de nieuwe houten ophekking gemonteerd.
Gedurende de werkzaamheden, van week 23 t/m 26, zal er een halve wegafzetting aan de Molenbelt nodig zijn om veilig te kunnen werken. De Molenbelt is de weg direct naast de molen en tijdens de werkzaamheden dus begaanbaar. Ook rondom de molen, aan de Molenstraat, de Broekslag en de Langstraat zullen werkzaamheden plaatsvinden.
Op maandag 10 juni zal de Molenbelt (tussen de Molenenk en de Molenstraat) wel geheel worden afgesloten in verband met hijswerkzaakzaamheden en het aan- en afvoeren van de roeden middels een speciaal langtransport. Naar verwachting gaat dit tussen 08:00 en 15:00 uur plaatsvinden. Er kan omgereden worden via de Molenenk.
Werkzaamheden afhankelijk van het weer
“Het moet wel een beetje goed weer zijn om de werkzaamheden door te laten gaan”, voegt Van der Leeuw nog toe. “Ik weet niet precies met welke weersomstandigheden ze beslissen om niet te komen. Storm en onweer moeten we in ieder geval niet hebben, maar dat zal vast wel goedkomen.”
Tip ons:
Heb jij nieuws uit Salland en wil je ons daarvan op de hoogte brengen?
Mail ons via redactie@salland1.nl