Initiatiefneemster Glazen Huis Raalte 2023 blikt terug: “Het was een rollercoaster”

Leestijd: 3 minuten

Vandaag werd bekendgemaakt dat het Glazen Huis dit jaar op het Rodetorenplein in Zwolle staat. Dit jaar komt 3FM in actie voor Metakids, een organisatie die fondsen werft voor onderzoek naar metabole ziekten. Melissa Hollegien, initiatiefneemster van het Glazen Huis in Raalte 2023, vertelde in ‘Goeiemorgen Salland’ over het succes van de actie en geeft advies aan anderen die een zelfde soort actie willen opzetten.

Zes maanden geleden stond Het Glazen Huis in Nijmegen, het doel was toen de spierziekte ALS. Melissa uit Raalte kwam op het idee om in Raalte ook een actie, genaamd ‘Lock me out Raalte’, op te zetten om geld op te halen. De voornaamste reden hiervoor was dat haar moeder de diagnose ALS had gekregen.

‘wat ALS’ graffiti
De actie begon in december 2023 met graffititeksten door Raalte. Op de tegels was ‘wat ALS’ gespoten. Met behulp van de mensen om haar heen, wilde Melissa in korte tijd de actie opzetten. Met creatieve campagnes, zoals het spuiten van graffiti, werd het idee steeds groter en verzamelden zich steeds meer mensen rondom het initiatief. Melissa vertelde toen enthousiast: “Spontaan bieden mensen zich aan om acties op te zetten en aan te sluiten bij het initiatief. Dat is toch super!”

ALS
De ziekte ALS (amyotrofische laterale sclerose) zorgt ervoor dat je spieren één voor één uitvallen. Na de eerste symptomen overlijden mensen met ALS gemiddeld binnen drie tot vijf jaar.

Groot succes
Melissa haalde met haar initiatief in 48 uur €25.189,00 op. Melissa zat samen met vier andere meiden 48 uur opgesloten. De dagen dat ze opgesloten zaten mocht er niet worden gegeten en leefden de meiden op sapjes. Naast de spontane donaties die binnenkwamen, werd er met diverse acties door andere organisaties ook geld opgehaald voor het doel. Een van de meest succesvolle acties buiten het Glazen huis om was de handstand-actie van Danique Fokkert bij gymvereniging Fysion uit Nijverdal. Dit leverde €2.592,50 op. Nadat Melissa uit het Huis kwam, kreeg haar moeder eerst een dikke knuffel en werd er daarna een patatje met bami-schijf gegeten.

“Een bijzondere ervaring”
Vanochtend vertelde Melissa hoe ze terugkeek op de actie: “We waren heel snel met de actie gestart, ook omdat mijn moeder destijds vrij recent de diagnose ALS kreeg.” Melissa wist één ding zeker, ze wilde ook wat doen. Toen 3FM met de actie kwam, zag ze dit als de perfecte kans om haar steentje bij te dragen. “Het was een rollercoaster en een hele bijzondere ervaring, we hebben natuurlijk heel veel geld opgehaald dat hadden we nooit verwacht.”

“Nog redelijk stabiel”
Melissa liet ook weten hoe het met haar moeder gaat: “Ze is nog redelijk stabiel, ze gaat wel achteruit in spiervorming. Destijds kon ze al niet meer praten en zelfstandig eten, maar je merkt nu wel dat de spieren in de armen en benen ook echt achteruit gaan.” Melissa voegt toe: “Het blijft heftig om te zien, maar ik ben super bij dat ik wel mijn steentje heb bij kunnen dragen aan veel geld voor bijvoorbeeld onderzoeken.”

Eindbedrag
Zelfs nadat de actie van Het Glazen Huis in Raalte was afgelopen liep de teller nog op, geeft Melissa aan: “Zo uit m’n hoofd hebben we uiteindelijk rond de €26.500,00 opgehaald. Ons streefbedrag hadden we op 5000 euro gezet, die hebben we uiteindelijk wel echt ruim overschreden.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Melissa met het toenmalige eindbedrag

“Veel hulp gehad van mensen om mij heen”
Voor anderen die een zelfde soort actie willen opzetten heeft Melissa advies: “De ziekte ALS stond natuurlijk heel dichtbij mij, dit gaf mij dan ook echt de drive om echt in actie te komen.” Maar zonder de hulp van mensen om haar heen was het niet gelukt: “Ik heb heel veel hulp gehad van een aantal collega’s en vrienden. Ook had ik de hulp van een marketeer met het bedenken van creatieve slogans. Dus als je de juiste mensen om je heen hebt én de drive hebt om echt wat neer te zetten, dan lukt het.”

Lock me out
De naam ‘Lock me out’ van 3FM heeft Melissa ook op het idee gebracht: “Bij ALS zit je natuurlijk gevangen in je eigen lichaam. Daarom was al heel gauw het idee om onszelf ook, zoals de naam het zegt, op te sluiten.”

Tekst gaat verder onder de foto.

3FM op bezoek bij Melissa

Reportage
Salland1 was ook aanwezig bij Melissa in het Glazen Huis in Raalte om vanuit hier live uit te zenden. Hier kun je de reportage kijken die Salland1 destijds heeft gemaakt. Ook de filmploeg van 3FM kwam vanuit de landelijke actie een reportage schieten om Melissa te steunen.

Tip ons!
Heb jij nieuws uit Salland en wil je ons daarvan op de hoogte brengen?
Mail ons via redactie@salland1.nl

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer
× App de radiostudio