Vervanging roeden Wijhese Molen: “De molen vormde een hoog risico als ermee gedraaid zou worden”

Leestijd: < 1 minuut

Het wiekenkruis van de Wijhese Molen in Wijhe is vandaag vervangen. Dit om te voorkomen dat het zou afbreken. Uit een risico-inventarisatiemodel bleek namelijk dat dit risico aanwezig was. Er moest een hijskraan en een speciaal langtransport aan te pas komen om de wieken te vervangen en vervoeren. De weg direct naast de molen werd volledig afgesloten.

Molenaar Ekko van der Leeuwen, van Stichting De Wijhese Molen, gaf eerder aan dat de twee stalen roeden ruim 40 jaar oud zijn. “De roeden vormen de vier wieken en zijn best vaak rondgegaan, dus er kunnen vermoeidheidscheurtjes ontstaan zijn.” Hij liet ook weten dat de molen sinds juli 2022 niet meer heeft gedraaid, omdat deze midden in het dorp staat en zij geen risico willen nemen.

Wieken van 24 meter lang
Aan de nieuwe wieken, van in totaal 93.000 euro, is maandenlang gewerkt. Echter begonnen de werkzaamheden aan de molen vorige week pas echt. Eerst werd de houten ophekking gedemonteerd. Vandaag stond in het teken van het loshalen en uitnemen van de oude molenroeden. “En dat is een hele operatie”, maakte Van der Leeuwen duidelijk. “De wieken zijn in totaal 24 meter lang.”

Na vandaag nog niet klaar
De nieuwe molenroeden werden vandaag ook direct aangebracht en bevestigd. De molen is nog niet helemaal af. Volgens Molenmakerij Vaags & Groot Wesseldijk BV wordt in week 24 (deze week), 25 en eventueel 26 de nieuwe houten ophekking gemonteerd. Tijdens deze weken zal er een halve wegafzetting aan de Molenbelt nodig zijn om veilig te kunnen werken. De weg is dan dus wel begaanbaar.

Tip ons:
Heb jij nieuws uit Salland en wil je ons daarvan op de hoogte brengen?
Mail ons via redactie@salland1.nl

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer
× App de radiostudio