“Iedere gemeente of eigenaar bepaalt zelf prijzen graf”, hoe is dit in onze regio?

Leestijd: 2 minuten

Alsof afscheid nemen van een dierbare nog niet zwaar genoeg is zit er aan een begrafenis ook nog eens een behoorlijk prijskaartje vast. Een van de kosten zijn van het graf zelf, de zogenaamde grafkosten. Hierin zitten grote verschillen, dat geldt ook voor onze regio.

De prijzen kunnen per gemeente of begraafplaats verschillen. Zo blijkt uit cijfers die Monuta heeft gepubliceerd in hun graf- en crematiekostenonderzoek. Hierin zijn 1419 van de ruim 4000 begraafplaatsen in Nederland onderzocht. Ook in Salland zijn de verschillen goed te zien.

Eén-persoons graf
Zo ben je bij de Gemeentelijke begraafplaats Rust Zacht in Wijhe het meeste kwijt voor je laatste rustplaats. Voor een één-persoons graf ben je €5667,- euro kwijt. Hiervoor ben je voor 20 jaar verzekerd van je plekje onder de zoden. Op de Gemeentelijke begraafplaats in Bathmen aan de Prinses Margrietlaan kun je het voordeligst liggen met grafkosten die liggen op €2298,- euro voor 20 jaar.

Duo graven
Tenminste wanneer je alleen ligt. Als je een twee persoons graf beaamd dan komt diezelfde begraafplaats in Bathmen juist als hoogste uit de bus met €9167,- euro voor 20 jaar. Wat dat betreft kun je beter gezamenlijk rusten op de begraafplaats Tjoenerhof aan de Averlose Houtweg in Diepenveen. Kosten zijn hier slechts €4042,- euro, dan is het plekje voor 20 jaar gereserveerd.

Goedkoop liggen in Losser
De duurste begraafplaats om iemand te begraven is begraafplaats Esserveld in Groningen, hier kost een plaatsje €8895,- euro. Je mag hier dan echter wel 30 jaar blijven liggen. Het minste ben je kwijt bij de gemeentelijke begraafplaats aan de Bookholtlaan in Losser. Voor 20 jaar rusten ben je hier €861,- euro kwijt.
Gemiddeld ligt het bedrag in Nederland op €3628,- euro voor een gemeentelijk particulier graf. Dit is iets hoger dan het Overijssels gemiddelde van €3497,- euro.

Opbouw grafkosten
De prijsverschillen zijn lastig te verklaren zo verteld Rosanne Prinsen, communicatiestrateeg bij Monuta: “Er zijn twee soorten begraafplaatsen: gemeentelijke begraafplaatsen en bijzondere begraafplaatsen. Het verschil is wie de eigenaar is van de begraafplaats. De bijzondere begraafplaatsen zijn bijvoorbeeld in bezit van een kerk of andere particuliere of maatschappelijke organisatie. Iedere gemeente of eigenaar bepaalt zelf de prijzen voor een graf. Deze prijs is opgebouwd uit een aantal kostenposten zoals grafrecht, begraafkosten en onderhoudskosten. Hierdoor ontstaan de prijsverschillen.”

Tip ons:
Heb jij nieuws uit Salland en wil je ons daarvan op de hoogte brengen?
Mail ons via redactie@salland1.nl

Rick Beekman
Rick Beekman stagiair bij Salland1.

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer
× App de radiostudio