Stadsbeiaardier Bauke Reitsma speelt vol passie ‘links naar rechts’ op het carillon

Leestijd: 2 minuten

Op de zaterdagmiddag klinken de torenklokken van de Deventer Lebuïnuskerk door de hele stad. Bauke gebruikt zijn vuisten, vingers en voeten om het carillon van de kerk te bespelen. Nadat de 221 treden zijn beklommen door Bauke, neemt hij plaats op de bank en pakt zijn muziekstukken.

Van april tot en met oktober is het mogelijk om de toren van de Lebuïnuskerk te beklimmen. Bovenaan staat een torenwachter die bereidt is om te vertellen wat je wilt weten. De klim ernaartoe is even afzien maar dan wordt je wel beloond met een uitzicht zover je maar kan kijken.

Beiaardier aan het werk
De deur, van de ruimte waar het carillon staat, is open als Bauke Reitsma aan het spelen is. Een uur maakt hij vol met allerlei verschillende liedjes, er ligt een heel repertoire waar hij uit kan kiezen. Nu we midden in het Europese Kampioenschap van de voetbal zitten, wordt er veel naar liedjes gevraagd die hiermee te maken hebben. Bauke: “Van links naar rechts wordt vaak aangevraagd, ik hoop dat er nog een keer veel mensen samen komen op het kerkhofplein en daar allemaal van links naar rechts gaan.”

tekst gaat verder onder de foto

oude carillon in de toren, foto: Marion Broeknellis

De beiaard
Als het carillon niet live bespeeld wordt, begint om het kwartier de beiaard te spelen, deze bestaat uit 53 klokken. Het werkt hetzelfde als een muziekdoosje die je moet aandraaien, maar dan in het groot. Er zitten pinnen op het ronde gedeelte en daar loopt een tand langs die weer door gaat naar de klokken voor het geluid. Dit wordt aangestuurd zonder dat er iemand bij hoeft te zijn.

De torenwachter
Boven aan de Lebuïnustoren staat elke zaterdag een torenwachter die je alles kan vertellen over de toren, de beiaard en de klokken. Eén verdieping lager dan waar het carillon staat, is de plek waar de beiaard staat. Weer een verdieping lager hangen de klokken die aangestuurd worden door de beiaard. Er staat nog wat oudere apparatuur in dezelfde ruimte.

tekst gaat verder onder de foto

Oud materiaal in de toren, foto: Marion Broeknellis

Passie tijdens het spelen
Bauke heeft duidelijk plezier in het spelen, hij bespeelt de beiaard met veel enthousiasme. Ook vindt hij het prima als de bezoekers aan de toren over zijn schouder meekijken. Verzoeknummers worden eventueel meteen gespeeld en soms mag je een stukje meespelen. Nu maar hopen dat de beiaardier het voor elkaar krijgt dat luisteraars van links naar rechts gaan op het Grote Kerkhof in Deventer.

Tip ons:
Heb jij nieuws uit Salland en wil je ons daarvan op de hoogte brengen?
Mail ons via redactie@salland1.nl

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer
× App de radiostudio