Plantactie Groene loper is van start gegaan

Leestijd: 2 minuten

Wil je jouw buurt opfleuren en tegelijkertijd bijen en vlinders helpen, dan kan je meedoen aan de plantactie ‘Planten van Waarde.’ Inwoners van Deventer, Olst-Wijhe en omgeving kunnen deelnemen aan de actie, georganiseerd door ‘De Groene Loper Deventer en omstreken. Deze actie maakt deel uit van een provinciale campagne.

Waardplanten zijn planten die onder andere belangrijk zijn voor de vlinders. Zij leggen eitjes op de planten, gebruiken ze als kraamkamers en de rupsen eten er van. Sommige vlinders zijn zelfs afhankelijk van één of twee soorten waardplanten voor hun voortbestaan.

Groene buurtinitiatieven
Estella Franssen is werkzaam bij de Ulebelt en vertelt: “De Groene Loper Deventer en omstreken bestaat uit alle groene buurtinitiatieven bij elkaar. De Ulebelt coördineert het netwerk. Samen fleuren we tuinen, geveltuinen, grasstroken en schuttingen op. Zo helpen we vlinders, bijen en andere beestjes overleven en dat is écht keihard nodig! Meedoen is superbelangrijk, want zonder bijen en vlinders kunnen wij als mensen simpelweg niet.”

Jaarlijkse plantactie
De Groene Loper ondersteunt buurtvergroeners op allerlei manieren waarvan de plantactie er één is. Inwoners kunnen biologische waardplanten met 80 procent korting en bloembollen met 45 procent korting bestellen. Wat de waardplanten speciaal maakt is dat ze inheems zijn, gifvrij en biologisch gecertificeerd. “De actie wordt mogelijk gemaakt door ‘Natuur voor Elkaar’ (de beweging die mens en natuur verbindt in de provincie Overijssel), de gemeente Deventer en het Cultuurfonds”, aldus Estella.

Hoe te bestellen?
Tot 12 september 12:00 uur bestel je de bloembollen en waardplanten op de website van de Ulebelt. De bestelde pakketten kunnen vervolgens opgehaald worden op donderdag 26 en vrijdag 27 september op de Ulebelt. De stand tot zover is dat meer dan de helft van de 100 pakketten al is besteld. Hiervan heeft ‘Stichting Zinder’ er inmiddels al 19 afgenomen voor hun scholen. ‘Stichting Zinder’ is het bestuur waaronder de openbare primaire scholen en de drie Montessorischolen in Deventer vallen. 

Burendag
Mocht je met de buurt een activiteit willen organiseren, dan kan je daarvoor een budget aanvragen via de website van Burendag. Voor de plantenpakketten én de aanvraag voor de Burendag geldt: op is op. Voor meer informatie kun je terecht op de website van de Ulebelt.

Tip ons:
Heb jij nieuws uit Salland en wil je ons daarvan op de hoogte brengen?
Mail ons via redactie@salland1

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer
× App de radiostudio