Tijdelijk slechte luchtkwaliteit in Salland door smog

Leestijd: < 1 minuut

Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) waarschuwt voor een ‘slechte’ luchtkwaliteit in Overijssel, Drenthe en Groningen vandaag. Dit vanwege smog door ozon. Dit zal van korte duur zijn omdat de wind toe zal nemen vanmiddag.

Het RIVM adviseert mensen, die gevoelig zijn voor smog, binnen te blijven en zware lichamelijke inspanning te beperken. Echter is de waarschuwing wat overdreven, aldus onze weerman Marc Putto.

Hoe onstaat smog door ozon?
Smog door ozon ontstaat bij ophoping van luchtvervuiling op zonnige dagen. Dit komt in het voorjaar en in de zomer voor als er weinig (veelal zuidoostelijke) wind staat. De vervuilende stoffen, zoals stikstofoxiden en vluchtige organische stoffen worden onder invloed van zonlicht omgezet in ozon. Dit wordt ook wel zomersmog genoemd. In de andere seizoenen is de kracht van de zon te klein om hoge ozonconcentraties te laten ontstaan.

“Het is zeker feitelijk, maar omdat de wind vanmiddag zal toenemen vanuit het zuid-westen tot westen, zal de concentratie Ozon al snel afnemen en is dus de problematiek van korte duur”, aldus weerman Marc Putto.

Tip ons:
Heb jij nieuws uit Salland en wil je ons daarvan op de hoogte brengen?
Mail ons via redactie@salland1.nl

Erik van Luttikhuizen
HOOFDREDACTEUR

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer
× App de radiostudio