Werk van internationaal niveau deze zomer te bewonderen bij Museum De Waag in Deventer

Leestijd: 2 minuten

De komende periode zijn er topstukken van Wereldklasse te bewonderen in Deventer. In samenwerking met het Rijksmuseum, het Mauritshuis en Musée du Petit Palais in Parijs, presenteert Museum de Waag schilderijen van de Nederlandse kunstschilders Meindert Hobbema en Jan van Kessel. Het museum heeft de schilderijen opgenomen in de presentatie over 17e eeuwse kunstschilders die Deventer stadsgezichten vastlegden.

Museum De Waag is niet te missen op het moment dat je de Brink in Deventer op komt lopen. Als je voor het gebouw staat denk je waarschijnlijk meteen, het gebouw staat een beetje scheef en dat klopt. De fundering is voor een deel weggezakt waardoor het gebouw scheef ging staan. In het historische pand is de tentoonstelling te zien van de Deventer topstukken.

Nederlandse landschapsschilderkunst
Door de eeuwen heen heeft het Nederlandse landschap inspiratie geboden aan vakgenoten binnen de schilderkunst. In de zeventiende eeuw werd Deventer al aangedaan door Hollandse kunstenaars. De Amsterdamse schilders Jacob van Ruisdael, Meindert Hobbema, Jan van Kessel en Anthonie Beerstraaten bezochten de stad aan de IJssel. De verbeeldingen die zij hebben gemaakt van Deventer zijn al die tijd bewaard gebleven en nu tot en met 14 oktober te bewonderen op de eerste etage van De Waag.

Meindert Hobbema (1638-1709)

Het meest internationaal bekende werk dat Museum De Waag op dit moment in bruikleen heeft, is dat van Meindert Hobbema (1638 – 1709). Zijn dromerige landschappen met veel aandacht voor de weergave van de natuur zijn wereldberoemd. De schilders van Barbizon vonden bijvoorbeeld rond 1830 de stijl van de Amsterdammer zeer inspirerend voor hun romantische benadering van het landschap.

Jacob van Ruisdael (1628-1682)
Meindert Hobbema reisde samen met zijn leermeester en collega Jacob van Ruisdael. De tocht ging naar Bad Bentheim, de Veluwe, Deventer en Ootmarsum, deze steden legden ze allemaal vast in hun schilderijen. Deze zijn zeer zeldzaam, ze worden gekenmerkt door de aandachtige en sfeervolle weergave van natuur en eigentijdse bebouwing.

Trots

Conservator Anne van Geuns over de tijdelijke aanwinsten: “We zijn trots dat we deze bruiklenen in Deventer kunnen presenteren. Het is werk van internationaal niveau. Er gaat heel wat water door de IJssel voordat bruiklenen van deze omvang tentoongesteld kunnen worden. Van klimaat tot beveiliging en transport. Het is een pluim voor het museum dat we deze meesterwerken kunnen ontvangen.”

Museum De Waag is van dinsdag tot en met zondag geopend. Elke donderdag en zondag worden er instaprondleidingen georganiseerd. Meer informatie over de tentoonstelling is te vinden op de website van Museum De Waag.

Tip ons:
Heb jij nieuws uit Salland en wil je ons daarvan op de hoogte brengen?
Mail ons via redactie@salland1.nl

Erik van Luttikhuizen
HOOFDREDACTEUR

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer
× App de radiostudio