Blauwtong rukt weer op in Nederland en ook in Salland zijn de eerste gevallen weer vastgesteld. De vraag is of de dure vaccins waar schapenhouders in hebben geïnvesteerd wel voldoende werken.
Bij Veehouderij Kalter in Liederholthuis zijn ze de dans tot nu nog ontsprongen, geeft Arjan Kalter aan. Maar hij is er nog niet gerust op. Bij zijn broer Christian Kalter is het eerste overleden schaap al een feit en zijn er in ieder geval ook al twee schapen ziek.
“Vorig jaar begonnen de besmettingen pas in september/oktober en het is nu pas juli, dus wie weet wat ons nog te wachten staat.” geeft Christian aan. “De dure vaccins van 3 á 4 euro per stuk, bieden niet de bescherming die men voor ogen had. Het vaccin zou ervoor moeten zorgen dat de dieren milde verschijnselen zouden vertonen, maar niks is minder waar. Het is afwachten wat de overheid gaat doen. “We hebben moeten investeren in dure vaccins en dat lijkt nu voor Jan met de korte achternaam.”
Blauwtong is een niet-besmettelijke virusziekte bij schapen en andere herkauwers zoals runderen en geiten. De belangrijkste besmettingsroute is de beet van vliegjes (knutten) die besmet zijn met het blauwtongvirus (BTV). Zieke dieren kunnen elkaar niet direct besmetten en de ziekte is niet overdraagbaar naar de mens.
Onderzoek
Bij Dierengeneeskundig Centrum Midden Salland, zijn de eerste meldingen ook geweest. Bij de besmette dieren is bloed afgenomen en dat wordt nu onderzocht in Lelystad. Op de vraag of de vaccins dan niet goed werken geeft dierenarts Willem Frieling een duidelijk antwoord: “De vaccins werken wel. Wij zien besmette dieren die opknappen en dat zagen wij vorig jaar helemaal niet. Er is geen enkel vaccin wat 100% bescherming biedt, dat heb je ook gezien bij het Coronavirus, nog steeds werden mensen ziek, maar wel minder erg en zo is het met blauwtong ook.”
Tip ons:
Heb jij nieuws uit Salland en wil je ons daarvan op de hoogte brengen?
Mail ons via redactie@salland1.nl