“Het is de grootste oorlogsfilm ooit gemaakt”, zegt filmhistoricus Simon Lewis, auteur van het nieuwe boek “Making A Bridge Too Far”, waarin strijdende Hollywood-ego’s, logistieke nachtmerries en uitdagingen worden onthuld waarmee men te maken krijgt bij het maken van een oorlogsfilm.
In 1944 bedachten, planden, en lanceerden de geallieerde in slechts zeven dagen de heroïsche, maar gedoemde Operatie Market Garden. De filmversie, getiteld A Bridge Too Far, duurde in 1976 een jaar om te maken en was net zo chaotisch. Maar het maakte ook een geweldige indruk.
In Deventer, onder de Wilhelminabrug, steeg rook op uit gebombardeerde gebouwen, deden explosies de binnenstad schudden, klonk machinegeweervuur en rolden er Duitse tanks door de straten. Het was een militaire operatie als geen ander, die miljoenen kostte. Toch stierf er niemand.
Deze dramatische scènes waren hoogtepunten uit de filmklassieker A Bridge Too Far, die het verhaal vertelde van de grootste militaire nederlaag van Groot-Brittannië in de nasleep van D-Day tijdens de Tweede Wereldoorlog, in september 80 jaar geleden.En het werd gefilmd voordat CGI (computeranimatie) werd uitgevonden, dus bijna alles wat je op het scherm ziet, was echt.
“Het was de eerste oorlogsfilm die de cast door een bootcamp liet gaan”, zegt Lewis. Vijftig acteurs werden een maand lang op Bussloo getraind in wapens, tactieken en manoeuvres, dus tegen de tijd dat het filmen begon, opereerden ze als een echte eenheid.” Ze sliepen niet in gerieflijke hotels maar gezamenlijk in zalen in het Burgerweeshuis in Deventer.
De film werd bijna volledig op locatie in Nederland gefilmd, de soldaten vuurden duizenden losse flodders af, de special effects mannen verbruikten dozen vol met springstof, alsmede een enorme hoeveelheid vuurwerk, en verbrandden 10.000 oude autobanden om zwarte rook te maken.
Het filmen was niet zonder gevaren: een stuntman raakte ernstig gewond toen hij van een hoog gebouw viel, en verschillende parachutisten liepen botbreuken op. Ook reed een tank per ongeluk dwars door een decorhuis heen, en brandde een ander decorhuis grotendeels per ongeluk af.
Making A Bridge Too Far van Simon Lewis (GoodKnight Books) is (nog) niet te koop in de Deventer boekhandels, maar wel verkrijgbaar via de website van Bol.
Tip ons:
Heb jij nieuws uit Salland en wil je ons daarvan op de hoogte brengen?
Mail ons via redactie@salland1.nl