Dorpshuis in Schalkhaar komt er, gemeente draagt steentje bij

Leestijd: 2 minuten

Begin mei werd er door het Bisdom Utrecht akkoord gegeven voor de verbouwing van het Koetshuis in Schalkhaar. Deze mag ongebouwd worden tot dorpshuis, de gemeente Deventer draagt hier 40.000 euro voor bij. De rol van de gemeente is vooral faciliterend maar ook stimulerend. In die stimulerende rol heeft het college van Burgemeester en Wethouders het geld gereserveerd voor de realisatie van een centrale ontmoetingsfunctie in Schalkhaar.

In de ogen van de gemeente Deventer heeft het dorpshuis een belangrijke functie in de leefbaarheid en sociale infrastructuur van de gemeenschap Schalkhaar. Er komen veel functies samen op één locatie. In een dorpshuis kunnen mensen komen voor een praatje, er is ruimte om te vergaderen, er kunnen inloopmomenten worden georganiseerd. Ook kunnen er activiteiten georganiseerd worden gericht op ontmoeting en ondersteuning.

Gerund door bewoners
Doordat het dorpshuis gerund gaat worden door bewoners uit Schalkhaar, wordt het effect van ontmoeting en verbinding nog eens versterkt. Verschillende verenigingen en dorpsbewoners missen nu nog een plek om samen te komen. De wens om het dorpshuis te realiseren in het Koetshuis naast de H. Nicolaaskerk is nu uitgekomen.

Koetshuis
De centrale plek naast de H. Nicolaaskerk, het Koetshuis, is eigendom van de parochie H. Lebuinus. Om de ruimte te mogen verhuren was toestemming nodig van het Bisdom van Utrecht. De machtiging voor de verhuur en de verbouwing werd eerder dit jaar gegeven, de komst van het dorpshuis is nu een belangrijke stap dichterbij gekomen.

Huurovereenkomst
Mede dankzij de inzet van het parochiebestuur H. Lebuïnus en de coördinatoren van het H. Nicolaaskerk is de huurovereenkomst verkregen. Er ligt nu een overeenkomst voor zeven jaar, met de optie tot verlenging voor drie jaar. Daarnaast draagt de parochie financieel bij aan de verbouwing van het Koetshuis.

Vervolgstappen kunnen nu gezet worden zoals verdere subsidie en fondsenwerving. Ook is het nodig om planologische procedures te doorlopen. Passen de ontwikkelingen bijvoorbeeld binnen de regels van het bestemmingsplan.

Bron: InSchalkhaar

Tip ons:
Heb jij nieuws uit Salland en wil je ons daarvan op de hoogte brengen?
Mail ons via redactie@salland1.nl

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer
× App de radiostudio