Opleving blauwtongbesmettingen: ook in Salland

Leestijd: 2 minuten

Ondanks de vaccinaties tegen het blauwtongvirus, die eind april beschikbaar kwamen, begint het aantal blauwtongbesmettingen snel toe te nemen in Nederland. Vorige week was er nog sprake van 93 besmettingen. Dit getal is inmiddels opgelopen naar 503. Ook in Salland zijn er besmettingen geconstateerd in verschillende dorpen.

De vaccins leken een zegen voor vele veehouders. Ook schapenhouder Christian Kalter uit Laag Zuthem gaf eerder aan heel blij te zijn met de vaccins, zeker nadat er minstens 50 schapen van hem zijn gedood door het virus. Wat blijkt nu? Ook gevaccineerde schapen gaan dood aan het virus.

Blauwtong is een niet-besmettelijke virusziekte bij schapen en andere herkauwers zoals runderen en geiten. De belangrijkste besmettingsroute is de beet van vliegjes (knutten) die besmet zijn met het blauwtongvirus. Zieke dieren kunnen elkaar niet direct besmetten en de ziekte is niet overdraagbaar naar de mens.

Besmettingen in Salland
Net als vorig jaar, toen het virus na 14 jaar weer in Nederland werd aangetroffen, wordt Salland ook nu niet gespaard. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft gisteren nieuwe cijfers in kaart gebracht van het aantal blauwtongbesmettingen in Nederland. De aantallen zijn uitgesplitst naar klinisch positief en PCR-positief. De NVWA legt uit: “Bij klinisch positief zijn de besmettingen geconstateerd op basis van kenmerkende symptomen, zonder dat dit verder onderzocht is in een laboratorium. PCR-positief betekent dat de gevallen daadwerkelijk door bloedonderzoek zijn bevestigd.”

Hieronder staan de huidige blauwtongbesmettingen in Salland:

Raalte3
Wijhe1
Heeten1
Olst1
Luttenberg1
Welsum1
Nieuw Heeten1
Okkenbroek1
Wesepe1
Is er een locatie of besmetting over het hoofd gezien? Laat het ons weten via redactie@salland1.nl

Elke maandag en donderdag wordt het aantal besmettingen door de NVWA bijgewerkt en in kaart gebracht.

Veel onduidelijk over infectie
Dierengezondheidsorganisatie Royal GD, dat in Deventer is gevestigd, geeft aan: “Momenteel is er nog veel onduidelijk over het ontstaan, de verspreiding en de ernst van deze blauwtonginfectie. Op dit moment probeert GD de situatie op een aantal bedrijven in kaart te brengen. Om deze nieuwe situatie beter te kunnen begrijpen, vragen wij dierhouders uit heel Nederland die verschijnselen van blauwtong bij hun schapen, runderen of geiten zien, om een enquête in te vullen. Door je ervaringen te delen help mee inzichtelijk te krijgen wat de ernst is van de huidige infectie, hoe deze zich verhoudt tot vorig jaar en wat het mogelijke effect is geweest van vaccinatie.”

Tip ons:
Heb jij nieuws uit Salland en wil je ons daarvan op de hoogte brengen?
Mail ons via redactie@salland1.nl

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer
× App de radiostudio