Kamperen: het wordt volop gedaan, maar waar is het eigenlijk ontstaan?

Leestijd: 2 minuten

De zomervakantie betekent voor veel mensen de tent van zolder halen of de vouwwagen of caravan uit de stalling trekken. We gaan er massaal op uit, dichtbij huis of een stuk over de grens. Maar hoe is kamperen nou eigenlijk ontstaan, waar kwam de drang naar voren om de natuur in te trekken? Daarvoor moeten we een stuk terug in de tijd.

Vroeger was het voor handelaren en reizigers noodzakelijk om te kamperen. Slapen in een tent was een middel en nodig tijdens de reizen die er werden gemaakt. De reizigers werden overgeleverd aan natuurlijke omstandigheden en sliepen in de wilde natuur. Recreatief kamperen is ontstaan in Engeland in de negentiende eeuw.

Stukje geschiedenis
Welgestelde lieden maakten vroeger fietstochten en bleven overnachten in tenten die opgeslagen stonden bij hotels. In 1906 werd in Groot-Brittannië de eerste camping club opgericht, in Nederland werd de Nederlandse Toeristen Kampeer Club opgericht in 1912. Zover bekend werd het eerste officiële kampeerterrein in 1924 geopend in Vierhouten, toenmalig camping Saxenheim.

Kamperen voor ‘de gewone man’
Waar kamperen eerst als een elitaire ‘sport’ werd gezien, kwam daar in de jaren 30 van de twintigste eeuw verandering in. Kamperen werd steeds populairder en toegankelijk voor ‘de gewone man’. De grote doorbraak kwam na de Tweede Wereldoorlog, mensen kregen meer vrije tijd. Er was sprake van meer welvaart en er waren meer mogelijkheden om je voort te bewegen.

De natuur in
Kamperen betekent voor de reiziger in contact met de natuur, de hele dag buiten recreëren en de omgeving ontdekken. Het kan ook praktisch worden gezien, tijdens de vele tentfeesten hier in Salland bieden de organisaties namelijk de mogelijkheid om te overnachten op een ingericht campingterrein. Welke kampeermiddelen er dan allemaal gebruikt kunnen worden varieert van een eenvoudige tent tot een caravan of zelfs slapen in een badkuip.

Plezierkamperen
In de begintijden van het recreatief kamperen werd er aan de kampeerder meegegeven dat ze een stevige greep op de natuur kregen, overleven was de noodzaak. Ze kregen kampeeruitrustingen en kampeerhandboeken mee zodat ze ongestoord van de natuur konden genieten. Nu zien mensen als kamperen als een rustige vakantie in de natuur, plezierkamperen.

Soorten campings
Salland is een regio waar heel veel gerecreëerd kan worden, van de grotere campings in Raalte, Nieuw Heeten, Heino en Luttenberg, tot aan de campings waar je kunt kamperen bij de boer. Buiten deze campings om is het niet mogelijk om wild te gaan kamperen, de gedachte hierachter is dat het teveel voor overlast kan zorgen.

Op de foto hieronder is een overzicht te zien van campings in de regio Salland

Overzicht campings regio Salland

Tip ons:
Heb jij nieuws uit Salland en wil je ons daarvan op de hoogte brengen?
Mail ons via redactie@salland1.nl

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer
× App de radiostudio