Meer Nederlanders verdronken dan vorig jaar; cijfers regio IJsselland bekend

Leestijd: 2 minuten

Vorig jaar zijn er in Nederland 139 mensen verdronken in open water, in huis of tuin. 98 van hen waren inwoners van Nederland. Dit zijn er 25 meer dan een jaar eerder, en iets meer dan het gemiddelde van de afgelopen tien jaar. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van voorlopige cijfers over doodsoorzaken. Ook cijfers van de regio IJsselland zijn in kaart gebracht.

In de afgelopen tien jaar overleden jaarlijks gemiddeld 88 inwoners door zogenoemde accidentele verdrinkingen. Dit zijn verdrinkingen binnenshuis of buitenhuis, waarbij het niet gaat om verdrinking bij een vervoersongeval, zelfdoding, moord of overige zaken.

Cijfers regio IJsselland
In het afgelopen decennium overleden er 28 mensen door accidentele verdrinking in de Veiligheidsregio IJsselland. Deze regio beslaat ruim 500.000 inwoners van Dalfsen, Deventer, Hardenberg, Kampen, Olst-Wijhe, Ommen, Raalte, Staphorst, Steenwijkerland, Zwartewaterland en Zwolle.

In Kampen ging het vorige week maandag nog mis, toen verdronk er een man in de IJssel. Oost meldde dat de man in de problemen raakte ter hoogte van de Kattewaardweg. Omstanders hadden gezien hoe een persoon in het water kopje onderging. Hulpdiensten rukten massaal uit en gingen over op reanimatie, maar helaas overleefde de man het niet.

In de veiligheidsregio’s Amsterdam-Amstelland en Rotterdam Rijnmond verdronken in de afgelopen tien jaar de meeste mensen, met 89 en 84 accidentele verdrinkingen. Dat is 20 procent van het totaal.

Meeste slachtoffers zestigplus
In totaal gaat het om 877 slachtoffers in de afgelopen tien jaar, driekwart van de slachtoffers kwamen om in open water, zoals een kanaal, recreatieplas of de zee. Verder gebeurde 18 procent van de verdrinkingen in of nabij het huis, bijvoorbeeld in een bad of een vijver. Het aantal accidentele verdrinkingen was in de afgelopen tien jaar het hoogst onder zestigplussers. Midden vorige eeuw verdronken er juist relatief veel jonge kinderen. Het CBS meldt dat het aantal verdrinkingen tussen de jaren 50 en 80 sterk afnam, ook in andere leeftijdsgroepen. Daarna was de daling minder sterk.

Sterftecijfer hoger bij buitenlanders
Er verdronken in de afgelopen tien jaar meer kinderen tot tien jaar die niet in Nederland zijn geboren dan leeftijdsgenoten die hier wel zijn geboren. Onder kinderen tot tien jaar die buiten Europa zijn geboren, was de sterfte door verdrinking negen keer hoger dan onder kinderen van Nederlandse afkomst. Onder tien- tot twintigjaren was de sterfte zelfs veertien keer zo hoog.

Tip ons:
Heb jij nieuws uit Salland en wil je ons daarvan op de hoogte brengen?
Mail ons via redactie@salland1.nl

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer
× App de radiostudio