Tweede Wereldoorlog door de ogen van een krijgsgevangene

Leestijd: 2 minuten

Ruim 11.000 Nederlanders waren krijgsgevangen van de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast waren er ook Nederlandse krijgsgevangenen van de Japanners in die tijd, waaronder Anthonie (Ton) Verstraaten. Zoon Jan Verstraaten vertelt over die tijd van zijn vader in een lezing vanwege de Indië herdenking van 15 augustus.

Begin 1938 kwam de 20-jarige Ton aan in het toenmalige Nederlands Indië om als verkoper te gaan werken voor een Nederlands In- en Verkoopmaatschappij. Na de Japanse aanval op Pearl Harbour werd hij onder de wapenen geroepen en werd hij soldaat in het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL).

Na de overgave van Nederlands Indië werd Ton voor 3,5 jaar krijgsgevangene van de Japanners. Onder extreem zware omstandigheden moest hij dwangarbeid verrichten in een kolenmijn. Na de val van de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki en de overgave van Japan, werd hij met vele andere Nederlandse en Nederlands Indische gevangenen met hulp van de Amerikanen teruggebracht naar Nederlands Indië.

Verhalen van krijgsgevangenschap
Deze gebeurtenissen heeft Ton Verstraaten destijds opgeschreven. Nadat hij was overleden in 2005 brachten zijn kinderen de aantekeningen van Ton uit als boek: ‘Ooggetuige krijgsgevangenen in Indië en Japan 1942-1945’. Zoon Jan Verstraaten geeft op zaterdag 17 augustus een lezing over dit boek in het Etty Hillesum Centrum om 16:30 uur. Toegang is gratis.

Tip ons:
Heb jij nieuws uit Salland en wil je ons daarvan op de hoogte brengen?
Mail ons via redactie@salland1.nl

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer
× App de radiostudio