Pride Deventer: “Informeren, vieren en stilstaan”

Leestijd: 2 minuten

Voor het eerst is er een Pride in Deventer om de liefde en diversiteit te vieren in de stad. Zondag 1 september start de Pride met een roze viering in de Lebuinuskerk. Aansluitend verzamelen de deelnemers zich bij de Deventer Schouwburg. Daar starten ze met de Pride Walk, een wandeling door de Deventer binnenstad.

Marije Denekamp is werkzaam bij COC in Deventer en Den Haag, ze helpt bij het organiseren van de activiteiten verdeeld over de hele week. Beginnend vanaf vrijdag 30 augustus. De officiële aftrap is op zondag met een roze kerkviering in de Lebiunuskerk. De viering begint om 10:00 uur, iedereen is welkom om het leven te vieren. Aansluitend start de Pridewalk vanaf de schouwburg in Deventer voor een wandeling door de binnenstad.

Tekst gaat verder onder de foto

Marije Denekamp, foto gemaakt door Jonathan Moody voor Pride Deventer

Waarom de walk
Tijdens de walk is er een grote regenboogvlag te zien, net als borden waarop verschillende teksten staan zoals: ‘The Future is Queer’. Marije: “We staan stil bij het waarom, tolerantie, vragen om begrip en verbinding, het is niet wij versus zij.” Iedereen mag aansluiten, een dweilorkest zorgt voor muziek tijdens de wandeling die eindigt op het Grote Kerkhof.

“De walk staat voor begrip, zichtbaarheid, we willen de gemeenschap een warm hart toedragen, iedereen mag zijn wie die is.”

Pride
De hele week van 1 t/m 8 september zijn er verschillende workshops, exposities en feesten te bezoeken. “We hebben bewust gekozen voor een hele week Pride, aandacht vragen voor verschillende onderdelen kan niet in één dag. We willen informeren, vieren en stilstaan.”

Acceptatie verminderd
Marije verzorgt onder andere voorlichtingen op scholen. “Acceptatie verminderd, leerlingen geven aan dat ze bijvoorbeeld bang zijn om uit huis gezet te worden als ze vertellen dat ze op dezelfde sekse vallen. Leerlingen gaan vragen bij de imam om toch echt weer ‘gewoon’ te worden, dat zijn schrijnende verhalen.”

De lat laag leggen
Er hebben zich al veel mensen opgegeven voor de Pride Walk, Marije: “Iemand die mee gaat lopen gaf aan dat hij er veel zin in had, dat diegene zichzelf kan zijn, er veilig kan zijn alleen, hand in hand met zijn man, dat hoefde dan weer niet. Dan legt hij de lat wel laag voor zichzelf, want dat zou gewoon moeten kunnen.” De Pride is er juist voor het vragen om begrip en zichtbaarheid.

Programma Pride Deventer
Wat betreft Marije springt de Pride Walk eruit, “Ondernemers in de binnenstad dragen hun steentje bij, tijdens de Pride hangen ze de regenboogvlag aan de gevel. Deze hangt ook aan de Lebuinuskerk en het stadhuis. Hier eindigen we de walk en volgen er nog optredens. Daarnaast zullen er een aantal mensen een woordje doen.” Het hele programma is te vinden op de website van Pride Deventer.

Tip ons:
Heb jij nieuws uit Salland en wil je ons daarvan op de hoogte brengen?
Mail ons via redactie@salland1.nl

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer
× App de radiostudio