Na twee jaar is de sanering van de vervuilde grond voormalig drugslab Den Nul begonnen

Leestijd: 2 minuten

Dinsdag 20 augustus is aannemer NTP in opdracht van de gemeente gestart met het afgraven van de vervuilde grond van het voormalige drugslab in Den Nul. Vrijdagmiddag was de media door de gemeente Olst-Wijhe uitgenodigd om op de locatie een kijkje te nemen bij de werkzaamheden, maar te elfder ure liet  de grondeigenaar via zijn advocaat weten dat hij de pers geen toestemming gaf om zijn terrein te betreden.

Een grote politiemacht rolde twee jaar geleden (op 29 augustus 2022) het drugslab op dat werd aangetroffen op een perceel achter een huis aan de Rijksstraatweg in Den Nul. Het drugslab, waar grote hoeveelheden amfetamine werd geproduceerd, was toen al bijna een jaar in gebruik. 

De verzamelde pers mocht vrijdagmiddag het terrein niet verder op.

De eigenaar van de grond Jan G. had de containers vanaf begin 2021 verhuurd aan Joseph E., die geboren is in Sierra Leone. De man, zonder vaste woon of verblijfplaats, gaf aan dat hij de container gebruikte voor de export van autobanden naar Afrika. Toen de grondeigenaar de man in de zomer van 2022 bezig zag met een ketel en een brander, hoorde hij dat het om wietolie uit Zwitserland ging.

De eigenaar heeft altijd ontkend dat hij wist dat het om een drugslab op zijn terrein ging. Justitie geloofde dat niet en wilde hem vervolgen, maar de rechtbank heeft de man vrijgesproken. Hij heeft weliswaar ‘onzorgvuldig en naïef gehandeld’, maar dat betekent volgens de rechters niet dat is bewezen dat hij betrokken was bij het drugslab. Hij is blij dat de strafrechters hebben erkend dat hij van het lab niets afwist. Maar volgens het bestuursrecht is hij  – als eigenaar van het terrein – wel aansprakelijk voor wat er met de bodem gebeurt. Voor vervuiling door drugsafval bijvoorbeeld.

Strafrechtelijk is Jan G. dus niet vervolgd, maar bestuursrechtelijk is hij wel aansprakelijk voor de bodemverontreiniging. Eenieder is op grond van de zorgplicht uit de Omgevingswet gehouden om maatregelen te treffen, dus ook Jan G. die de verontreiniging niet heeft veroorzaakt. Als hij dat niet doet, dan zal de gemeente een last onder dwangsom opleggen of bestuursdwang toepassen, hetgeen betekent dat de gemeente  Olst Wijhe de sanering nu uitvoert en de kosten bij Jan G. in rekening brengt.

Tip ons:
Heb jij nieuws uit Salland en wil je ons daarvan op de hoogte brengen?
Mail ons via redactie@salland1.nl

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer
× App de radiostudio