In 2023 werd de liefde volop gevierd. Er werd maar liefst 67.959 keer getrouwd. In Overijssel gaat het om 3.838 stellen die met elkaar zijn getrouwd, dat blijkt uit onderzoek van ThePerfectWedding. Met 434 huwelijken blijkt Zwolle de populairste locatie om te trouwen. Deze gemeente was zelfs goed voor ruim 11 procent van alle huwelijken in de provincie.
Deventer staat op de vierde plek van Overijssel met 325 huwelijken die vorig jaar plaatsvonden. 42,8 procent van de inwoners in deze gemeente is getrouwd.
In Olst-Wijhe gaven 97 stellen elkaar het jawoord. In deze gemeente is 52,6 procent van de inwoners getrouwd.
Van de Sallandse gemeenten vonden er in Raalte de minste huwelijken plaats. Hier trouwden namelijk 89 stellen met elkaar. 51,8 procent van de Raaltenaren is getrouwd.
Top 5 van Overijssel
Van alle Overijsselse gemeenten staat Enschede op plek 2 met 388 huwelijken.
Hengelo staat op de derde plek met 377 huwelijken.
In Almelo vonden 169 huwelijken plaats, daarmee staat de gemeente op de vijfde plek.
De minste huwelijken vonden plaats in Borne (58), Ommen (53) en Staphorst (48).
Trouwen op steeds latere leeftijd
Uit het onderzoek is gebleken dat er op steeds latere leeftijd wordt getrouwd. Volgens Sarah Glasbergen, oprichtster van ThePerfectWedding, heeft dit verschillende redenen: “Veel mensen willen eerst hun studie afronden en carrière maken voordat ze gaan trouwen. Daarnaast willen ze meer tijd voor zichzelf om te ontdekken wat ze echt willen in het leven. Ook is er een verschuiving in sociale normen en waarden. Zo is samenwonen voor het huwelijk nu veel meer geaccepteerd dan vroeger.”
Stijging van gemiddelde leeftijd
De meeste vrouwen die vorig jaar trouwden, waren 30 jaar oud. Tien jaar geleden was 28 jaar nog de gebruikelijkste leeftijd. In 1983 was dit 22 jaar.
Vorig jaar gaven de meeste mannen op 31-jarige leeftijd het jawoord, terwijl dit tien jaar geleden nog 29 jaar was. In 1983 was dit 24 jaar.
Opvallende trend: trouwen buiten gemeente
Een opvallende trend is dat steeds meer stellen ervoor kiezen om buiten hun eigen gemeente te trouwen, geeft de trouwsite aan. Sarah legt uit: “De locatie speelt een steeds belangrijkere rol als het gaat om de perfecte bruiloft. Aanstaande bruidsparen kiezen daarom vaker voor een bijzondere trouwlocatie, zelfs als dat betekent dat ze een stukje moeten reizen.” Bij 30,3 procent van de 67.959 huwelijken die plaatsvonden in 2023, woonden beide partners niet in de huwelijksgemeente. Dit is een stijging van 17,6 procent ten opzichte van tien jaar eerder, waarin 64,549 huwelijken plaatsvonden.
Het hele onderzoek vind je hier.
Tip ons:
Heb jij nieuws uit Salland en wil je ons daarvan op de hoogte brengen?
Mail ons via redactie@salland1.nl