Voorbeschouwing Go Ahead Eagles – Ajax: Arbeidersstad versus hoofdstad

Leestijd: 3 minuten

Na de knappe overwinning van afgelopen weekend in Rotterdam, staat er voor Go Ahead Eagles aankomende zaterdagavond een thuiswedstrijd op het programma. Het Ajax van trainer Francesco Farioli komt op bezoek in de Adelaarshorst. Kan Go Ahead de goede lijn doorzetten, en na Sparta nu ook Ajax aan de zegekar binden?

Go Ahead Eagles speelde een sterke wedstrijd op Het Kasteel. Met fris en dominant voetbal kreeg de ploeg van Simonis het voor elkaar de Spangenaren tachtig minuten lang uit elkaar te spelen. Aan de hand van een ontketende Victor Edvardsen wie een wereldgoal maakte, liep Go Ahead Eagles uit naar 0-2. Een mooie dag voor de Zweedse spits die uit een lastige periode komt met ontevredenheid over zijn speelminuten en een eventuele transfer naar Barnsley FC. Na de verdiende 0-2 voorsprong nam de urgentie wat af, en kregen de Rotterdammers de gelegenheid meer in hun eigen spel te komen. Zeker na de 1-2 van Japanner Shunsuke Mito werd Kowet wat meer teruggedrongen en kwam Sparta tot vrij grote kansen. Desalniettemin wisten de Deventenaren door een sterk optreden van doelman Luca Plogmann het op 1-2 te houden, en gingen de drie punten mee naar het Oosten.

Aanvallende dreiging
Erg belangrijk voor het binnenhalen van de drie punten, is het feit dat Go Ahead Eagles zondag eindelijk rendement koppelde aan de zeer degelijke aanvallende statistieken die de rood-gelen het hele seizoen al kunnen overleggen. Zo staat Go Ahead hoog in het lijstje als het gaat om nauwkeurige voorzetten per wedstrijd. Alleen PSV levert gemiddeld meer afgemeten voorzetten af dan de Deventenaren (7,4 ten opzichte van 5,6 voor de Eagles). Nog opvallender is het aantal aanrakingen in de vijandige strafschopgebieden. Met 151 aanrakingen draait Go Ahead mee met ploegen als Ajax, AZ, Twente, Heerenveen en laat het zelfs Feyenoord onder zich. PSV steekt met 269 aanrakingen met kop en schouders boven de rest uit. Het laat zien dat Go Ahead Eagles er vaak in slaagt de tegenstander terug te dringen en zich in de vijandige zestien te begeven.

Doelpuntenregen
Tegenstander Ajax speelde woensdagavond in eigen huis nog een wedstrijd tegen Fortuna Sittard. Wegens politiestakingen en Europese verplichtingen was dit pas de derde Eredivisiewedstrijd voor de Amsterdammers. Waar het aanvalsspel tegen Heerenveen (1-0 winst) en NAC (2-1 verlies) nog vrij schaars en terughoudend was, was dat tegen de Limburgers wel degelijk anders. Ajax kwam binnen het halfuur al op een 2-0 voorsprong door doelpunten van Kenneth Taylor en Bertrand Traoré. Toen Fortuna-verdediger Rodrigo Guth ook nog eens voor rust rood pakte, was de wedstrijd eigenlijk al gespeeld. De Godenzonen wonnen, zelfs zonder de geblesseerde spits Brian Brobbey, uiteindelijk met 5-0.

Rust
Het is bekend dat Ajax vorig seizoen een zwarte bladzijde in de geschiedenis van de club heeft geschreven, met de 0-4 en 6-0 nederlagen tegen Feyenoord als absolute dieptepunten. ‘Rust’ leek het toverwoord in Amsterdam. Met nieuwe spelers als Wout Weghorst en Davy Klaassen lijkt dat ook de weg die Ajax dit seizoen in wil slaan. Beiden zijn spelers die op zeer hoog niveau gespeeld hebben, de competitie goed kennen, en weten wat er van een club als Ajax verwacht wordt. Mocht Davy Klaassen zaterdagavond spelen, zou hij nog weleens te maken kunnen krijgen met Enric Llansana, wie tien jaar lang in de jeugd van Ajax heeft rondgelopen.

Kroatische rots
De vorm van rust die er dit seizoen veel duidelijker dan vorig seizoen is, lijkt zijn uiting te vinden bij de Kroatische Josip Sutalo. Waar de centrale mandekker vorig jaar nog een uiterst onzekere en instabiele indruk maakte en vaak verweten werd veelvuldig de verkeerde keuzes te maken, tonen de statistieken dit seizoen een compleet andere Sutalo aan. De Kroaat verliest gemiddeld maar 0,7 keer per wedstrijd de bal, en noteert een passnauwkeurigheid van 94,8%. Al ligt dit percentage snel hoger voor centrale verdedigers, omdat ze veel breedtepasses versturen, is dit alsnog een relatief hoge nauwkeurigheidsgraad. Sutalo behaalt hiermee namelijk de hoogste passnauwkeurigheid van de gehele Eredivisie.

Mogelijkheden
De Amsterdammers zullen met veel vertrouwen naar Deventer afreizen, gezien het resultaat van de midweekse wedstrijd. Het zal geen makkie worden om de ploeg van Farioli te verslaan, maar er liggen mogelijkheden. Ajax is bij lange na nog geen ploeg die zich met gemak door een compacte verdediging heen kan spelen; zeker wanneer Brobbey, wie goed een bal vast kan houden en beweegruimte voor anderen kan creëren, afwezig zou zijn. De absentie van Steven Berghuis speelt eveneens een betrekkelijke rol bij het mindere aanvalsspel van de recordkampioen. Wanneer de elf van Simonis het achterin dicht houden, en gedisciplineerd blijven verdedigen is het vrij aannemelijk dat Ajax lastig aan scoren komt. Dan is het aan de Deventenaren om het doel van Remko Pasveer (ex-Go Ahead Eagles) onder vuur te nemen. Kowet zal wederom messcherp voor de dag moeten komen.

Tip ons:
Heb jij nieuws uit Salland en wil je ons daarvan op de hoogte brengen?
Mail ons via redactie@salland1.nl

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer
× App de radiostudio