Geld ophalen voor Sanne’s droom met optredens in Deventer: “Blij met alles wat er binnenkomt!”

Leestijd: 3 minuten

Een speciale zondagmiddag wordt het voor de 32-jarige Sanne Dasselaar uit Deventer. Ze is geboren met een open ruggetje (spina bifida) en zit daardoor in een rolstoel. De Muziekkoepel Nering Bögel, betrokken bij maatschappelijke projecten, leerde Sanne en haar verhaal kennen. Ze willen haar helpen een startkapitaal te genereren voor haar droom: het schrijven van haar eigen boek. Tijdens de muziekmiddag wordt er daarom een collecte gehouden. Salland1 sprak met Sanne onder andere over het ontstaan van dit idee.

Van de periode voordat Sanne 18 jaar werd, is haar niet veel van bijgebleven. Alleen dat het heel veel ziekenhuisbezoeken waren. Daarna is ze uit huis gegaan en woont ze inmiddels zelfstandig op de Vijfhoek in Deventer. In 2022 zorgde een doorligplek voor een zwart gat in het leven van Sanne, daarna herpakte ze zichzelf door te beginnen met het schrijven van een boek.

Studies gevolgd
Via het UWV (Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen) kreeg de Deventerse te horen dat ze voor 100% werd afgekeurd. Dat zorgde er niet voor dat ze bij de pakken neer ging zitten, ze kon volgens zichzelf per slot van rekening nog heel veel. Er werd een thuisstudie receptioniste/telefoniste opgepakt. Sanne: “Daar moest ik alleen zoveel voor leren, het was te breed en werd daardoor teveel. Toen heb ik nog geprobeerd een studie op te pakken in de avond, maar ook dat lukte helaas niet.”

Doorligplek
Eind juli 2022 kampte de 32-jarige met een doorligplek die maar niet dicht ging: “Ik dreigde in een zwart gat te vallen, er kwam ook een botinfectie bij die in eerste instantie niet werd gezien. Uiteindelijk kreeg ik daar antibiotica voor, tegelijkertijd brak ik ook nog mijn been waar ik pas later achter kwam.” Het heeft anderhalf jaar geduurd voordat ze weer terug kwam.

Een doorlig- of doorzitplek is een plek waar de huid en/of het weefsel beschadigd is. Dit ontstaat als je lang in dezelfde houding zit of ligt. De bloedvaatjes in jouw huid worden dan dichtgedrukt waardoor een zuurstoftekort ontstaat.

Boek schrijven
Nadat Sanne weer langzaam opkrabbelde, ging ze nadenken over wat ze nou echt leuk vindt. Vrijwilligerswerk viel voor een deel af, nieuwe uitdagingen werden opgepakt. Ze kwam op het idee om een boek te gaan schrijven. Sanne vertelt: “Dingen kunnen een gigantische uitdaging zijn, mensen staan in de ochtend op, kleden zich aan en beginnen de dag, dan ben ik net uit bed gekomen.”

Fan van Spaanstalige muziek
Twee weken voordat Sanne de medische molen inging wat betreft de doorligplek, ontmoette ze haar grote idool. “Er was voor mij geregeld dat ik in gesprek kon met Juanes (Spaanse zanger/camisa negra). Ik kon een beetje Spaans, maar het werd een hele mindfuck omdat BLØF op dat moment optrad.” Een goed gesprek voeren werd daardoor lastig. Toch is het iets dat Sanne niet snel gaat vergeten. Bij de muziekkoepel treedt Los Parjitos op, een 5-vrouws Spaanstalige flamencoformatie waar Dasselaar erg naar uitkijkt.

Bewustwordingsproject
Het boek gaat onder ander over waar mensen in een rolstoel tegenaan lopen. “Ik heb er wel lang over nagedacht, maar ik kan dit!” vertelt Sanne over het schrijven van het boek. Ze wil mensen er bewust van laten worden hoeveel stappen er bijvoorbeeld nodig zijn om op vakantie te gaan. Ze is nu in gesprek met Hogeschool Saxion om daar presentaties te geven. “Daar wil ik een korte video kunnen laten zien van mijn dagelijkse leven, zo hoef ik ook minder te vertellen.”

Vier het leven’
Het boek dat er moet komen krijgt de titel ‘Vier het leven’: “Ondanks tegenslagen is er toch een stip aan de horizon, het is stilstaan en doorhobbelen, het is moeilijk geweest, muziek heeft veel voor mij gedaan.” Het geld dat zondag wordt opgehaald, wordt door Sanne in een speciaal digitaal potje gestopt, zodat het echt alleen voor het boek wordt gebruikt.

29 september zijn verschillende optredens te zien bij Muziekkoepel Nering Bögel in Deventer. Voor Sanne wordt het een enerverende dag waar ze de dag erna nodig heeft om bij te komen, maar dat heeft ze ervoor over. We gaan Sanne volgen en zullen op onze socials laten weten welk bedrag ze uiteindelijk heeft opgehaald.

Tip ons:
Heb jij nieuws uit Salland en wil je ons daarvan op de hoogte brengen?
Mail ons via redactie@salland1.nl

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer
× App de radiostudio