Deventer kent erg veel ongevallen onder 65-plussers in de badkamer

Leestijd: 2 minuten

De valpreventieweek gaat bijna van start; van 30 september tot en met 6 oktober. De valpreventieweek houdt in dat er zoveel mogelijk valpartijen onder de senioren voorkomen kunnen worden. Vaak gebeuren dit soort ongelukken in het toilet en in de badkamer, maar de trap is het grootste risicogebied. Het onderzoek is gedaan door de Sanitairwinkel.

In Overijsel is gekeken naar het aantal valpartijen in sanitaire ruimtes tussen 2013 en 2022. Hieruit bleek dat er 1396 senioren zijn opgenomen in het ziekenhuis. Mogelijk zijn de aantallen nog hoger, omdat 41% van de precieze locaties van de valpartijen niet bekend zijn.

Cijfers in Salland
In de top 10 van de meeste ongevallen in de badkamer staan alle drie de gemeentes uit Salland. Deventer staat op plek twee met 72,5 ongevallen in de badkamer, op plek 7 staat Olst-Wijhe met 65,3 ongevallen en Raalte met 60,6 ongevallen. De cijfers zijn opgemaakt per 10.000 65plussers.

Minder ziekenhuisopnames in Overijssel
Ondanks de hoge cijfers van de Sallandse gemeentes, ligt Overijssel een stuk lager met de ongevallen in de badkamer dan elders in het land (-6,9%). In Overijssel zijn 65,4 ernstige valincidenten in de badkamer geregistreerd per 10.000 inwoners van 65 jaar en ouder. Dit zijn ongevallen waar behandelingen voor nodig waren in het ziekenhuis: “Deventer staat op plek twee van de meeste ongevallen in de badkamer, maar door de cijfers van de rest van Overijsel dringt het terug en staat daardoor de provincie op één van de laagste plekken“, aldus Jeroen Huijbregts van de Sanitairwinkel.

Meeste en minste ongevallen in Nederland
Ook is er gekeken in welke gemeentes het meeste en het minste valpartijen zijn voorgevallen in de badkamer. Hieruit is gebleken dat Hengelo het meeste ongevallen heeft met 74,4 ziekenhuisopnames per 10.000 65-plussers, dit zijn de cijfers die door 10 jaar berekend zijn. In Staphorst zijn de minste valpartijen voorgevallen in de badkamer, namelijk 51,5 die tot een ziekenhuisopname leidde. Jeroen Huijbregts geeft een reden hoe het zou kunnen dat er zo groot verschil is: ”Mogelijk doordat het percentage 65 plussers hoger ligt in die gemeente waardoor de cijfers verschillen.”

Tips om het veiliger te maken
Jeroen geeft aansluitend ook nuttige tips om je badkamer veiliger te maken: ”Om je badkamer veiliger te maken kan je beugels plaatsen waardoor je jezelf beter vast kunt houden. Een antislipmatje kan ook helpen om uitglijden tegen te gaan, een hogere instap is ook een oplosing.”

Tip ons:
Heb jij nieuws uit Salland en wil je ons daarvan op de hoogte brengen?
Mail ons via redactie@salland1.nl

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

1,800FansLike
2,069VolgersVolg
2,127VolgersVolg
3,520AbonneesAbonneer
× App de radiostudio