Olst-Wijhe levert sluitende begroting maar kijkt angstig vooruit naar de toekomst

Leestijd: 2 minuten

Vrijdag 27 september bracht de gemeente Olst-Wijhe een persbericht uit waarbij ze potief instaken op het structureel sluitend krijgen van de begroting voor het komende jaar. Echter het financiële meerjarenperspectief 2026-2028 ziet er vooralsnog niet goed uit. Over de toekomst laat de gemeente zich vooralsnog niet uit, 21 oktober wordt daar over vergaderd in Wijhe.

Wethouder Hans Olthof benadrukt dat de gemeentelijke ambities uit het bestuursakkoord ‘Focus en Verbinding 2022-2026’ voor nu gerealiseerd kunnen worden: “We blijven werken aan onze sociale en ruimtelijke visies en zetten in op nieuwbouw en toerisme”, aldus Olthof. Goed nieuws voor de korte termijn, maar deze begroting blijkt dus niet toekomstbestendig.

Te verwachten bezuinigingen
Voor de jaren na 2025 ziet het financiële plaatje er namelijk zorgelijk uit. Volgens Olthof verwacht de gemeente aanzienlijke tekorten in de periode 2026-2028, wat de huidige ambities onder druk zet: “De uitdaging voor de jaren na 2025 is fors groter dan de huidige. Dit betekent dat we voor moeilijke keuzes zullen staan.” Olthof doelt daarmee op aanpassingen in de begroting. Bezuinigingen kunnen dus worden verwacht in de toekomst.

Geen concrete plannen
Om de begroting sluitend te houden, heeft de gemeenteraad gekozen voor het scenario ‘besparen door versoberen’. Wat deze bezuinigingen precies inhouden, is nog niet duidelijk, maar nieuw beleid kan alleen worden ingevoerd als het binnen de bestaande begroting past of leidt tot besparingen. Daarnaast stelt dezelfde wethouder dat er taken op gemeenten afkomen zonder voldoende financiering, maar er wordt niet uitgelegd welke taken dat zijn en hoe de gemeente hiermee omgaat.

Inzicht in de plannen
De gemeenteraad bespreekt de begroting tijdens de vergadering van 21 oktober 2024. De inwoners van Olst-Wijhe zullen zeker uitkijken welke besparingen de gemeente gaat treffen. Ook hoe de gemeente de gevolgen gaat opvangen als er een versobering op de dienstverlening gaat komen, Ook indirect, omdat personeelskosten een groot onderdeel van gemeentelijke bedrijfsvoering zijn. Tevens zal de wethouder moeten gaan toelichten wat ‘de moeilijke keuzes’ gaan worden die hij moet gaan nemen.

Tip ons:
Heb jij nieuws uit Salland en wil je ons daarvan op de hoogte brengen?
Mail ons via redactie@salland1.nl

Erik van Luttikhuizen
HOOFDREDACTEUR

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer
× App de radiostudio